Halvtid i SOCWA

Posted by Erik SM7DZV on 19 maj, 2015 in Nyheter |

SM7BUA Mats 2015 maj IMG_9799— Av Mats SM7BUA —

Tiden rullar på och snart är vi halvvägs genom 2015 , och SOCWA aktiviteten lägger in en högre växel. Det blir fler och fler som gör sig hörda på banden med sina cw signaler , både ”gamla rävar” men också de som börjat ”pröva sina vingar.”

Trots att jag under de första 4 månaderna befunnit mig på EA8 har jag ändå försökt att hålla mig informerad om hur SOCWA utvecklats. Klart är att det behövs en ”morot” för att få igång cw-folket, och KX3:an som SCAG sponsrat är säkert en sporre för många att jobba ihop ett antal QSO poäng.

I början av maj då detta skrivs är 241 skandinaviska call registrerade på SOCWAs hemsida och 18 stycken utom-skandinaviska call finns med i listan Det totala antalet QSO som loggats är 12 670 stycken, alla minst 10 minuter långa. Den loggade QSO tiden är sammanlagt 3 884 timmar och 40 minuter. Intressant statistik och det ska bli än mer intressant att se hur detta kan utvecklas  under sommaren och hösten.
Vi satsar på fler vinster
Varje radioamatör som vill delta i utlottningen av ett antal vinster behöver köra minst 52 QSO, alltså ett i veckan, och också betala in 50 kronor till SCAG:s kassör. Hela regelverket finns att läsa om på SOCWAs hemsida / www.socwa.se). Till detta är det också möjligt för enskilda radioamatörer och klubbar att sponsra med en gåva som oavkortat går till att inköpa vinster i den dragning som hålls strax efter årsskiftet när SOCWA 2015 avslutats. Redan finns det ett antal radioamatörer som sponsrat med en generös gåva och i vinstkassan finns 6 446 kronor. Ännu är det enbart SCAG som sponsrat en vinst, men här finns möjlighet för många klubbar att ge en sponsringsgåva för att utöka vinstkassan. Ta gärna upp det till samtal i Din klubb om det vore möjligt att sponsra med en summa pengar.

SOCWA en klubbaktivitet
Det finns ett mindre antal klubbar som är registrerade på SOCWAs hemsida. En tanke har väckts att uppmuntra klubbarna ute i landet att göra SOCWA till en klubbaktivitet. Det efterfrågas ofta något som skulle kunna stimulera klubbmedlemmars engagemang. Är det möjligt att väcka upp cw-intresset igen bland de klubbmedlemmar som har telegrafikunskaper, men inte varit speciellt aktiva de senare åren. Varför inte registrera er klubb på SOCWAs hemsida och låta det bli en spännande ”tävling” , att se vilken klubb som under året lyckats köra flest registrerade QSOn. Kanske någon klubb skulle kunna sponsra en speciell vinst för detta! Vi behöver alla hjälpas åt med idéer och goda krafter för att ge fortsatt fart åt SOCWA aktiviteter. Kontakta gärna undertecknad så för jag dina/era tankar vidare till SOCWAS styrgrupp.

SOCWAs tygmärke
Det finns fortfarande möjlighet att köpa det snygga SOCWA märket. Varje SOCWA-tygmärke ger direkt 40 kronor till vinstkassan. Du skriver ett email till  : sm7bua@gmail.com så får du information om hur du kan betala. Kostnaden är 40 kronor plus enkelt brevporto.
Tygmärket är av hög klass och borde vara en självklarhet för var och en som är stolt deltagare i SOCWA aktiviteten!

Har du funderingar och ideér
…om hur vi tillsammans skulle kunna öka intresset för cw så hör av dig till mig. Jag har under många år jobbat för att intressera scouter på läger att testa telegrafi. Det brukar vara kö till cw-nycklarna!
Det är inte svårt att väcka deras intresse för denna form av kommunikation. Jag har förstått att det finns fortfarande en stor grupp ” signalister” som under sin värnpliktstid fick känna på telegrafi. Vi möter dem på ”fyrdagar” och andra utomhusaktiviteter, och de dras som flugor till en sockerbit när de lystrar till cw-signalerna. Säkert finns det ett ganska stort antal radioamatörer som tog sitt C –och B-cert, men inte på många år satt handen till en cw-nyckel.  Låt oss hjälpas åt att väcka intresset till liv på nytt för att få uppleva tjusningen av att kunna kommunicera i eterhavet genom långa o korta tecken!

Nu kör vi vidare
och låter de kommande sommarmånaderna också bli cw-månader. När sedan höstmörkret lägrar sig över bygden är det läge att köra cw på de lägre banden. Det finns alltid en frekvens som passar!
Lycka till med dina SOCWA aktiviteter och jag hoppas få möta många av er under mina sommarmånader hemma i Sverige, men också till hösten från Teneriffa /EA8.

73 es gl  SM7BUA Mats

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com