Blåtand mellan radion och hörapparaten hjälper hörselskadad?

Posted by Erik SM7DZV on 25 maj, 2015 in Nyheter |

IMG_8434

Uppdaterad 2015-05-26

En hörselskadad radioamatör i klubben har svårt att urskilja ljud som kommer ur radions högtalare. Hans hörapparat bygger på blåtandsteknik. Skulle det vara möjligt att med hjälp av en blåtandssändare, som kopplas till tranceivern, få ljudet direkt in i hans hörapparat? Det var frågan vi ville ha svar på, när vi köpte in och provade ett par små blåtandssändare från TaoTronics.

Den hörapparat vi testade mot heter Artone MS. Det är en blåtandshalsslinga som gör att den kan kopplas ihop den med en mobiltelefon och ytterligare en blåtandsenhet. Som exempel på apparater som går att koppla samman med halsslingan nämns Artone TVB som är en blåtandssändare som kan ansluts till ett audiouttag, dvs. samma typ av apparat som den vi testade. Förutsatt att hörapparaterna har så kallat T-läge överförs sedan ljudet trådlöst via slingan till hörapparaterna. Artone MS stödjer enligt beskrivningen A2DP, som kan krävas för överföring av musik och andra ljud från Bluetooth-enheter. Den blåtandssändare vi testat uppges också stödja A2DP Men den fungerar inte ihop med Artone MS. Den blåtandssändare som Artone rekommenderar kostar 880 kronor, ungefär tre gånger så mycket som den vi testade. Varför blåtandshörslingan inte stödjer TaoTronics billigare blåtandssändare har vi i dagsläget inget svar på.

Blåtandssändare användbar i många andra sammanhang
En blåtandssändare kopplad till radiostationens audioutgång har fler potentiella möjligheter. Brukar du ha besvär med högtalarsladdarna eller att få ljudet tillräckligt nära åhörarna, när du demonstrerar amatörradio på platser där mycket folk är i rörelse? En lösning kan vara att koppla in en liten blåtandssändare i högtalarutgången på radiostationen. Sedan kan du ansluta trådlösa blåtandshörlurar eller dito högtalare upp till tio meter från riggen eller platsen du väljer för själva blåtandssändaren.

Den blåtandssändare vi testade, TaoTronics TT-BA01, finns bland annat att köpa på nätet. Apparaten ansluts med vanlig 3,5 mm stereoplugg till lf-utgånden. Vi har provat den tillsammans med två vanliga amatörradiostationer mot blåtandshörlurar, dito högtalare och ett telefonheadset utan att stöta på några svårigheter.

Apparaten är sex gånger två och en halv centimeter stor och knappt en cm tjock. På nätet kostar den cirka 250 kronor plus frakt. Systemet utnyttjar Bluetooth 2.1 med A2DP. Ett fulladdat batteri räcker för drift under fyra timmar. Batteriet laddas via en mini-USB-anslutning och kan laddas medan apparaten används.

Mer info finns på nätet, till exempel hos Amazon. Klicka här.

//Erik SM7DZV

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com