Är du intresserad av att köra radio från Grimeton?
– I sommar får du chansen, kontakta SK6SAQ

Posted by Erik SM7DZV on 26 maj, 2015 in Nyheter |

Grimeton logperiod IMG_6194-1

— Av Mats SM7BUA —

Under sommaren kommer amatörradiostationen SK6SAQ i Grimeton att vara bemannad enligt följande schema:
Tisdagskvällar kl. 18.30 – 21.00 från och med 7 juli till och med 18 augusti. Söndagar kl. 10.00 – 14.00 under juni, juli och augusti. Är du intresserad av att köra radio från SK6SAQ?  – Kontakta ansvariga via mail till sk6saq(at)gmail.com

Många som passerar på E6:an utanför Varberg har säkert undrat vad för slags antenntorn som står uppradade ett stycke från motorvägen. Det är Grimeton Radiostation som upptogs på UNESCO:s världsarvslista 2004. Radiostationen, med anropssignal SAQ, anses unik då det är den enda stationen bevarad från tiden innan det fanns radiorör för höga effekter, innan kortvågen tagit över.

SM6NM Lars Kålland Grimeton IMG_6254-2Telegrafins Mecca
Ett ”telegrafins Mecca” kanske man skulle kunna kalla radiostationen i Grimeton där också amatörradiostationen SK6SAQ har sitt QTH.
Från ”Alexanderssongeneratorn” och de mäktiga antenntornen förmedlades under många år telegramtrafiken via morse till andra sidan av Atlanten. Nu är det möjligt att se, uppleva och själv testa att köra radio från Grimeton.

Öppet Hus 28 juni – Besöksstationen QRV
Den 28 juni kl 9.00-16.00 är det ”Öppet Hus” i Grimeton med många olika aktiviteter. Bland annat kommer Alexandersson-generatorn kommer att startas vid ett par tillfällen. Besöksstationen SK6SAQ är QRV på olika band då man också kan köra med den stora log-periodiska antennen.

SK6SAQ bedrivs gemensamt av Världsarvet Grimeton Radiostation och vänföreningen
Alexander GVV.

/SM7BUA Mats

Bildtexter:
Överst till höger: Tysk Log-periodisk antenn för kortvågskommunikation.
Där under: Lars SM6NM en av operatörerna på amatörradiostationen SK6SAQ
Klicka på bilderna för se dem i full storlek.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com