Mannen i tornet på Baldy Mountain:
Larmar när blixten tänder eld på skogen

Posted by Erik SM7DZV on 27 maj, 2015 in Feature, Nyheter |

IMG_2669

Uppdaterat 2015-05-28

Frivilliga radioamatörer från Alberta i västra Kanada har under de senaste dagarnas skogsbränder i den norra delen av provinsen bistått myndigheterna under det pågående  släckningsarbetet.

Radioamatörernas nödsamband, ARES, Amateur Radio Emergency Service har uppmanat radioamatörer från Kanada och USA att undvika att använda frekvenserna 14.135, 7.135 och 3.675 MHz för att dessa ska kunna användas för den pågående nödtrafiken. Läs rapporteringen kring insaterna i Southgate Amateur Radio News.

De flesta brandplatserna ligger norr och nordost om Edmonton. I tisdags morse lokal tid pågick ett 70-tal skogsbränder samtidigt, och de boende i flera samhällen tvingades till evakuering. I sin dagliga uppdatering på tisdagen, uppgav Albertas regering  att 66 skogsbränder rasade i provinsen och att 19 av dessa var utom kontroll. En av bränderna utom kontroll pågick i Cold Lake oljesandsområde i nordöstra Alberta.

1600 brandmän och 100 flygplan bekämpar branden
Omkring 1600 brandmän och cirka 100 flygplan bekämpar bränderna. Förstärkningar av brandförsvaret har kommit från provinserna Ontario, Quebec och British Columbia. Situationen har förbättrats, antalet bränder utom kontroll har minskat och många av de evakuerade har nu tillåtits att återvända hem. Länk.

Flertalet av skogsbränderna hade startats genom blixtnedslag. Personer vi varit i kontakt med uppger att området inte haft någon nederbörd sedan slutet av april. Det är med andra ord snustorrt ute i markerna. Sedan den 1 april har 629 skogsbränder rasat och bränt ned totalt 13098 hektar skogsmark. Totalt eldningsförbud är utfärdat.

IMG_2680Mellan Klippiga bergen och prärien i de norra delarna av centrala Alberta finns ett barrskogsbälte som på sina ställen är 10 mil brett. Området är glest befolkat och svåråtkomligt. När man lämnar sista samhället på prärien och kör västerut in i barrskogsbältet möts man av skyltar som varnar för att fortsätta om man inte tankat sin bil: Nästa mack 110 km.

Mannen i brandbevakningstornet
Baldy Mountain är 2088 meter högt. Berget ligger utanför den lilla staden Nordegg i Alberta. Namnet har berget fått efter sin trädlösa topp, som ligger ovanför trädgränsen. Bergets sidor är klädda med granbarrskog. Här finns ett brandbevakningstorm och en antennfarm som ägs av myndigheter och telefonbolag. 2011, när jag besökte platsen, satt mannen på bilden ensam i brandbevakningstornet. Det var hans arbetsplats från det snön smält på våren tills snön kom på hösten. En gång i veckan kom brandbevakarens hustru upp med mat för den kommande veckan. Hon åkte i en fyrhjulsdriven terrängbil, vars vanligaste passagerare är turister som kommer upp på toppen av berget för att njuta av utsikten.

Mannen i tornet var naturligtvis alltid i tjänst, dag som natt. Jag har tyvärr slarvat bort mina anteckningar om vad han hette, hur gammal han var och alla andra uppgifter om honom som jag fick under en intevju på några minuter. Han jobbade 24/7. 24 timmar om  dygnet, sju dar i veckan. Vad han brukarde göra under vintrarna fick jag aldrig kläm på. Jag blev så fascinerad av hans situation där och då att jag glömde fråga.

TEXT och FOTO: Erik SM7DZV
(Foton från 2011)

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com