Tage SM7ALI (95) – Kör radio varje dag
Klyver 20 kubikmeter vinterved till sig och dottern

Posted by Erik SM7DZV on 29 maj, 2015 in Feature, Nyheter |

 

IMG_9970

— Text och foto – Mats SM7BUA —

SM7ALI, Tage Karlsson i Röke, är fyllda 95 år. Det hindrar honom inte att köra dagliga SSB kontakter på 80 meter. Ensam mitt ute i skogen, är det annars bara katten som han umgås med.
– Den säger inte så mycket, så därför är det trevligt att kunna samtala med radiokollegor varje dag, säger Tage med ett stort leende.

Tages radiointresse började tidigt, och inte minst intresset för telegrafi. På vägen hem från skolan tog han ofta vägen via järnvägsstationen i Örkelljunga. Där fick han chans att lyssna och se på när stinsen sände och tog emot informationen från närliggande stationer vid LM Eriksson-utrustning som fanns på varje station. Stinsen kunde ”läsa” telegrafisignalerna på pappersremsan som matades fram.

I granngården fanns en grabb som också var intresserad av morse och därför spändes det en tråd mellan husen för att Tage och hans kompis skulle kunna kommunicera via långa o korta tecken.

Gick till sjöss
Tidigt gick han till sjöss och jobbade bland annat på båtar som fraktade kol till svenska kolkraftverk för att sedan mönstra på ett fartyg som skulle till Australien. Ombord på den båten fanns en ”gnist” och Tage gjorde sig ofta ärende upp till radiohytten. Men det skulle dröja ända till slutet av 1960-talet innan han fick möjlighet att avlägga prov för C-certifikatet. Då jobbade han som civilanställd inom försvaret, mest med maskiner och diselmotorer, men hans intresse för elteknik fanns kvar.

Första ”riggen” hemmabyggd
– Köpegrejor kom långt senare, säger Tage, som kom i luften med kristallstyrd sändare med 6V6 i slutsteget och egentillverkad mottagare.

– Ja, det blev tre stycken mottagare och också en sändare med Geloso VFO, men det drev så man fick hålla i VFO ratten för att inte missa stationerna, säger Tage. Att köra kristallstyrt hade sina problem eftersom man ofta fick svar på ett CQ från stationer som låg på helt andra frekvenser och också körde kristallstyrt. Det krävdes lite extra av dåtidens radioamatörer för att klara av ett QSO !

A-certifikat 1971
Den verkliga ”julklappen”, A-certifikatet, kom i november 1971, några dagar innan Tage fyllde år. Fortfarande sitter radiocertifikatet inramat på väggen i Tages radiohörna där hans två IC-735 finns. En station körs dagligen,. Det är inte fel att ha en i reserv, menar Tage.

Klar i rösten och snabb i repliken
Det är svårt att tänka sig att Tage är fyllt 95, när man hör hans röst på banden. Klar i tanke och snabb i replikerna låter han som många andra radioamatörer som nyss blivit ålderspensionärer.

Gamla vännerna S.K.
– Det som är tråkigt är att många av mina gamla vänner är silent key, säger Tage och hans ansikte blir sorgset. Han minns dom, en efter en, och nämner deras call i vårt samtal.

Att amatörradion betytt mycket och fortfarande är betydelsefullt för Tage förstår man.

IMG_9966En dag i taget
– Jag tänker nog hålla på ett tag till, men jag tar en dag i taget, blir hans slutkommentar när vi är på väg ut från stugan.
Det doftar vår. Bokskogen runt Tages lilla gård lyser ljusgrön och gräsmattan är nyklippt. Nere i backen ligger vedhögen som växer för varje dag.

  IMG_9967Klyver 20 kubikmeter vinterved
– Jag behöver klyva en 15-20 kubikmeter till mig och min dotter, säger Tage med ett brett leende.
Det är en seg skåning, denne SM7ALI, som är nöjd med sitt liv där i sin ensamhet, ja visst katten finns ju alltid som sällskap. Idag är det lite extra när två amatörkollegor kommit på besök och vill prata om gamla tider. Innan vi åker måste vi ju se Tages senaste nymodighet, en eldriven permobil.

– Nu kan jag till och med åka ner till kyrkogården och se till graven, säger den aktive 95 åringen och tackar för besöket.

Värd all aktning
Tage, SM7ALI är värd all aktning, och vi ser fram mot många fler QSO med denne ålderman.

 

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com