Rapport från Vaberget och CQ WPX CW Contest 2015

Posted by Erik SM7DZV on 1 juni, 2015 in Nyheter |
7S90IARU QSL

QSL kort för distrikt 6 (C) SM6EAT 2015

— Av Eric SM6JSM —

Helgen 30-31 maj var det åter dags för en av mina favorittester; telegrafidelen av tidningen CQ:s världsomfattande tävling. Det gäller att under 48 timmar (36 om man är single operator) samla på sig många QSO med många olika prefix. Det är väl omkring 2 – 3.000 operatörer som går in för att vinna någon klass, men säkerligen långt över 100.000 personer deltar på något sätt.

Det är hög fart och trångt på de flesta band. Jag upplevde konditionerna som ganska dåliga till lördagskvällen, då plötsligt hela klotet ramlade in i lurarna. Vår beam på Vaberget står fast i läge SSV, men det hindrade inte att jag körde många USA-stationer tidigt söndag morgon på 20 meter. T.o.m. japaner och kineser hamnade i loggen, men det är frustrerande att inte kunna vrida beamen åt rätt håll.

7S90IARU vållade callsignproblem
Jag använde signalen 7S9ØIARU. Prova den på telegrafi! Mitt första mål var att köra 300 QSO och det var naturligtvis inget problem. Problemet låg i signalen! De duktigaste operatörerna hade inga svårigheter, men de medelduktiga telegrafisterna, dit jag själv hör, frågade om uppåt 5-6 gånger innan de (förhoppningsvis) hade fått signalen rätt i loggen. Det var också en ZS9Ø-station med i testen och skillnaden mellan dessa två prefix är en sketen liten prick. Jag lyckades köra ZS9Ø-stationen.

Reverse Beacon bättre än klustret
Mitt andra mål var att bara köra en station per prefix! Det lyckades till 93,3 %. Jag fick ihop 280 olika prefix av 300 QSO. ”Tabben” jag gjorde var att vid två tillfällen ropa CQ, vilket gjorde att några stationer hamnade i loggen med prefix jag redan hade kört. Irriterande, hi. Jag använde mig hela tiden av Reverse Beacon Network, som är en fantastisk site (www.reversebeacon.net) . Där såg jag vilka olika prefix som poppade upp i realtid – ställde snabbt in frekvensen och körde stationen innan någon hunnit med att lägga ut signalen på clustret. Mig gör det inget att jag därmed hamnar i ”assisted”-klassen.

Sätt ett rimligt mål
Eftersom jag inte är någon storfräsare när det gäller contests, och därmed inte har någon chans att vinna större framgångar, är det uppiggande att ha något trevligt (och uppnåeligt) mål. Ibland kör jag bara nya stationer (nya för mig alltså); andra gånger ger jag inte poäng till stationer som inte besvarat mina QSL. De skulle bara veta att de just förlorat en multiplier p.g.a. att de inte behagat få iväg en liten papperslapp – eller laddat upp loggarna på LoTW!).

Ni som inte normalt är med i contests: Prova på att sätta upp något mål som är rimligt. Det blir mycket intressantare att vara med då. När du nått målet kan du lägga av – eller höja ribban ännu lite mer och köra vidare.

Gtratulationer till SJ2W och SK3W
Jag passar på att gratulera våra superstationer SJ2W och SK3W som verkligen är två mycket seriöst satsande conteststationer. Innovativa lösningar både på utrustning och teknik på båda stationer. Tre av operatörerna på SK3W satt i sina hem och körde remote – en t.o.m. i Boston, Massachussetts! För den som undrar kan jag meddela att det är helt enligt reglerna. Det är där antennen är belägen som räknas!

Telegrafin inspirerar
Det finns de som tror att telegrafin är utdöende. Absolut inte! Den fart och energi som manifesteras under de stora testerna innebär att telegrafin är här för att stanna så länge vår hobby existerar.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com