Fieldday med radioamatörerna från Nässjö

Posted by Erik SM7DZV on 2 juni, 2015 in Nyheter |
SM7LFA maj 2015_red

Bosse SM7LFA, ordförande för Nässjö Radioamatörer, kör solelsdriven radio utifrån skogen.

 

Den 16 maj genomförde Nässjö Radioamatörer en fieldday ute i skogen, i närheten av Bruzaholm, öster om Eksjö.

– Vi provade solenergi och dess möjligheter, säger Bosse SM7LFA, ordförande för Nässjöamatörerna. Det är en utveckling som går framåt. Och inte behövs det heller så stora paneler för att få ström.

– Vi använde en panel från Clas Ohlsson på 80 Watt, berättar Bosse. Mellan solpanelen och batteriet kopplade vi en laddregulator. När solen låg på fick vi en laddström på 4,5 ampère,  när solen gick i moln sjönk den till omkring en ampèere. Det var inte fy skam.

SA7BVT Per och SA7BNT Tim digital trafik maj 2015

Per SA7BVT och Tim SA7BNT kör digitaltrafik på solkraft.

– Batteriet vi hade den här dan var inte ens i gott skick, säger Bosse. Men det räckte för att driva ett modem för mobilt bredband, en ip-telefon och radion, en Yaesu FT 857D som vi körde på full effekt.

– Det var nog ingen som trodde att vi kunde ringa på 600 ohm från detta ställe utan ström och ledning. Jo då det funkade klockrent.

Skulle elen räcka?
Själv var Bosse SM7LFA Bosse mest nyfiken på ifall elen man vi fick ur systemet skulle hålla för radiosamband. Man kunde köra på alla band utom 80 meter. Där låg en S9-störning från spänningsomvandlaren från 12 till 230 volt och gjorde all mottagning omöjlig.

– Vi fick provat olika antenner, en 160-metersantenn inräknad. Vi måttade in antennen på en MFJ 259. Det var, som alla inser, inte rätt tid på dygnet att köra 160 meter. Men vi fick faktiskt in en station, en vädervarningsstation. Det var kul att fått till antennen, summerar Bosse. Nu blir det till att söka efter en gård ute på landet där den får plats.

Nässjö Radioamatörer SK7HR:
Antal medlemmar: Knappt 20.
Repeater 2m: 145.650 MHz
Reater 70 cm: 434.850 MHz

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com