Förfalskade Prolific-chips
vållar problem på nya datorer

Posted by Erik SM7DZV on 3 juni, 2015 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Har du tappat kontakten mellan din dator och tranceivern? Kan din USB till serieadapter ha slutat fungera efter det att datorn uppdaterat drivrutinerna? Då kanske du ska ta och läsa de här raderna.

En radioamatör, som kontaktade redaktionen i dag, berättade om problemet. Han hade misslyckats med att ansluta sin FT-817 till datorn. Han hade skaffat en ny dator med Windows 8.1.  På den äldre datorn med Windows 7 hade allt fungerat utan problem.

– Jag skulle ansluta min USB till Serie-adapter CT-62A till FT-817, berättade han. På den gamla laptopen med Windows 7 fungerade det perfekt. Men det fungerade inte sedan jag bytt till en ny dator med Windows 8.1.

– Problemet beror på att en del av de  chips som sitter i många adaptrar är tillverkade i Kina och förfalskade från, plagiat av, originalet från Prolific. För att stoppa förfalskningarna har Prolific ändrat sina nya drivrutiner, så att de förfalskade chipsen inte fungerar längre.
När nya drivrutiner släpps laddas de vanligtvis ned automatiskt till användarnas datorer. Efter en sådan uppdatering av Prolifics drivrutiner kan det hända att att USB-serieporten slutar fungera. Problemet för användaren är att det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att avgöra ifall det finns något plagierat chip i den adapter man står i begrepp att köpa. Alla normala köpare är chanslösa.

– På nätet hittade jag ett företag som löst problemet, berättar radioamatören. Det handlar om att köra på de gamla drivrutinerna för USB till serieadaptern, och att inte låta datorn installera nya automatiskt. Företaget jag hittade har konstruerat ett program som ser till att rensa bort nya drivrutiner som inte är kompatibla med de plagierade enheterna. De har också löst problemet med automatiska uppdateringar, så att användaren måste godkänna uppdatering av drivrutiner till den här enheten.

– I mitt fall var det en sådan automatisk drivrutinsuppdatering som ledde till att kopplingen mellan datorn och tranceivern, en adapter som heter CT-62A, slutade fungera. Många har ju sina transceivrar anslutna till loggprogram och byter man operativsystem så fungerar det i många fall inte längre.

– Jag laddade ned programmet från nätet och körde det. Och på en gång fick jag tillbaka kontakten mellan datorn och tranceivern.

Här är web-sidan till företaget som löst problemet:  http://www.ifamilysoftware.com/news37.html

Mer finns att läsa på den aktuella hemsidan.

 Not:
CT-62A passar till Yaesu FT-100, FT-817, FT-897 och FT-857. För andra stationer gäller ett annat skarvdon

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com