Kostnadsfri uppdatering till Win10
Första året gratis – därefter avgifter

Posted by Erik SM7DZV on 4 juni, 2015 in Nyheter |
Skärmdump Win 10

Microsoft erbjuder kostnadsfri uppdatering till Windows version 10. Första året gratis. Därefter årlig abonnemangsavgift.

 

 

I måndags gick mjukvaruföretaget Microsoft ut med en kampanj för nästa generation av operativsystemet Windows, version 10.
Uppdateringsmarkering Win10Om du tittar nere i högra hörnet av din bildskärm, i aktivitetsfältet, är det troligt att en ny fönstersymbol kommit upp. Det gäller framför allt datorer som kör Windows 7.1 service pack 1 samt olika versioner av Windosws 8.  Klickar du på fönstersymbolen talar den om,  att du har ett erbjudande från Microsoft om att kostnadsfritt uppdatera till nästa version, nummer 10,  av Windows.

Finns den vita fönstersymbolen där nere till höger på din bildskärm? Då vill Microsoft ge dej nästa generation av operativsystemet komplett – och utan kostnad. Det som inte sägs är att det enbart är första året som blir gratis. Därefter blir det abonnemansavgifter. Hur mycket det kommer att kosta om året säger sig Microsoft inte känna till idag.

Svensk lansering 29 juli
Lanseringen av den svenska versionen av Windows 10 kommer att ske den 29 juli. En förutsättning för att få den kostnadsfria uppdateringen är att du har Windows 8 eller Windows 7 servicepack 1. Den nya versionen uppges fungera på datorer som klarar Windows 7 service pack 1.

Du kan boka din uppdatering nu
Vill du tillhöra de första att köra på det nya operativsystemet kan du boka din uppdatering redan nu. Klicka på fönstersymbolen skriv in din epostadresse och skicka iväg.  Innan du skickar din uppgraderingsbokning: Kontrollera att att du har rätt operativsystem för uppgraderingen samt att du har tillräckligt utrymme på din hårddisk. Sedan är det klart, och inget lär hända förrän den 29 juli, när meddelandet att det är klart för nerladdning ska komma.

Kostnadsfri uppdatering – gratis användning under första året
När man klickar på fönstersymbolen fylls bildskärmen av erbjudandet från Microsoft om kostnadsfri uppdatering av operativsystemet. Samtidigt kommer känslan: Kan det här verkligen stämma? Microsoft är ju inte precis kända för att idka välgörenhet. Skulle Microsoft sluta ta fullt betalt för sina produkter skulle aktien störtdyka på börsen.

Ovisst hur stor abonnemangsavgiften blir
Microsofts pressavdelning i Sverige uppger på direkt fråga från oss, att den som accepterar erbjudandet och uppgraderar kommer att få använda Windows 10 och få göra det gratis under ett år. Därefter kommer det att bli en  abonnemangsavgift. Hur stor den avgiften blir kan, eller vill, Microsoft inte svara på.

Går att backa tillbaka till tidigare Windowsversion
Microsoft uppger även att det går att backa tillbaka till sitt gamla operativsystem, om man inte trivs med den nya Windowsversionen eller ifall man inte vill binda sig för kommande abonnemangsavgifter.

Ny Teknik om den nya versionen

Ny Teknik  skrev den 1 juni om den aviserade lanseringen:

”Windows 10 är operativsystemet som ska ersätta det hårt kritiserade Windows 8. Startknappen som försvann i de första versionerna av Windows 8 är tillbaka, och det är lättare att komma åt både det klassiska skrivbordsutseendet för datorer med mus och tangentbord, och det nya utseendet som passar för pekdatorer, surfplattor och mobiler.”

Av de tekniska kommentarerna att döma verkar Microsoft ha lyssnat på vad kunderna vill ha i sitt operativsystem, något företaget inte varit direkt känt för, och som man fått kritik för. Andra kommentatorer spekulerar kring frågan, om företaget genom lanseringen av Windows 10 vill försöka komma över en större andel av mobiltelefonmarknaden.

Mjukvaruföretagen eftersträvar jämna och förutsägbara inkomster
Problemet för mjukvaruföretagen är att skapa en jämn och förutsägbar inkomstström. En person vi talat med kommenterar:

– Sedan 2003, då jag köpte XP och Office Pro 2003, har Microsoft inte tjänat en cent på mig, medan de, för att upprätthålla sitt goda rykte, har varit tvungna att underhålla programmen med uppdateringar. Men om jag köper en ny dator nu, kan jag få Office 365 ”gratis” för ett år med den. Haken är att varje gång som jag använder 365, så kollar programmet med Microsoft, om jag fortfarande har en giltig licens, för den måste förnyas varje år.

– Det gäller att locka bort folk från fungerande fullt betalda operativsystem
– Nu gäller det att locka bort användare av fullt funktionella engångsköpta operativsystem som XP, W7 och W8 till W10 ”gratis” och, därefter kommer man att lägga en årlig prenumeerationsavgift på licensen. Varje gång som man startar datorn, kommer den att kolla via nätet att du har en giltig licens.

Microsoft bekräftar att abonnemangsavgift kommer att införas
Microsoft har senare i dag bekräftat till oss, att en sådan abonnemangsavgift kommer att införas, från och med år två. Man vill dock inte precisera beloppen idag. Vår kommentator fortsätter:

”Molnets” dubbla syften
– Om detaljerna finns det, vad jag vet, inget skrivet svart på vitt utanför mjukvaruföretagens styrelserum. Men det är ett pågående byte av affärsmodell i hela branschen. Många program är i dag knutna till ett ”moln” hos respektive mjukvaruproducent, där man årligen måste förnya sin licens. I reklamen beskrivs molnet, naturligtvis, enbart som en säkerhetsfördel utifall det egna systemet kraschar. Men syftet är alltså dubbelt.

– Microsofts affärsmetod för att sälja in sitt nya operativsystem för Windows är alltså inte fråga om något uppsåtligt bedrägeri. Företaget har naturligtvis noga kollat med sina jurister att det håller sig inom lagliga ramar. Det är ett byte av affärsmodell för att få ett jämnare och mera förutsägbart inkomsflöde. Då gäller det att övertala användare av redan fullt betalade operativsystem att gå över till ett prenumerationssystem. Gratiserbjudandet är tidsbegränsat, och när tillräckligt många har registrerat sig, avgiftsbeläggs licenserna.

Det har vi fått bekräftat idag.

//Erik SM7DZV

Redaktionell not:
Enligt konsumentköplagen, och ordets latinska ursprung gratiis, innebär begreppet Gratis att man får något till skänks, dvs. utan motprestation. Microsoft erbjuder kostnadsfri uppdatering. Inte gratis uppdatering eller gratis användning. Det gäller att ha ordning på semantiken.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com