Sommaren är här – Läs om sommarkonditioner

Posted by Erik SM7DZV on 7 juni, 2015 in Feature, Nyheter |
Sommarkonditioner 2014-07-03

Skärmdump från DX-Maps. Sporadiskt E den 3 juli 2014 från klockan 8.54 Z och en halvtimme framåt. Klicka på bilden för att få en karta över hur det ser ut just nu.


— Av Kjell Ström PB3SM/SM6CPI  (S.K. dec 2015) —

BakgrundSommaren på norra halvklotet innebär att dämpningen av signaler i F-regionen är högre än vintertid, högst mitt på dagen. För en vertikalt reflekterad signal kan skillnaden uppgå till 10 – 20 dB och för längre avstånd betydligt högre, eftersom signalerna då måste fortplanta sig längre inom F-regionen. Det är därför som kortvågsbanden ofta kan förefalla vara “döda”.

Sporadisk E-moln på omkring 100 km höjd, uppträder mera sällan än under vår och höst. De kan ge tillfälliga förbättringar på 7 – 28 MHz, speciellt på kortare avstånd än normalt, men de kan också plötsligt försämra pågående kontakter via F-regionen.
Däremot kan, som vanligt, Sporadiskt E få VHF-banden att blomma upp, speciellt 50 MHz. Kartan visar rapporterad aktivitet på det bandet tidigare idag, 3 juli (OBS 2014). Det gäller att ta vara på tillfällena.

Länk till DX-Maps

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com