Varning för fortsatta bedrägeriförsök på internet

Posted by Erik SM7DZV on 9 juni, 2015 in Nyheter |

Den 28 maj rapporterade vi om bedrägeriförsök i form av fishing-mejl med uppgivna avsändare CDON, Elgiganten och Skatteverket. Efter alla larm hade vi antagit att att just det här angreppet skulle avklinga. Vi hade fel.

Idag har redaktionen fått två likalydande mejl, som båda uppges komma från Skatteverket. Mejlen har ärendemeningen (subject) ”Skatteverket e-postmeddelande”.

Hotar med att skatteåterbäring inte kommer att utbetalas
Mejlet talar om att mottagaren är berättigad till en viss summa i skatteåterbäring men hotar med att pengarna inte kan komma att utbetalas. De belopp som nämns är rena fantasier och har inget att göra med om mottagaren faktiskt har skatteåterbäring att vänta eller ej. Mailet innehåller ren gallimatias och är formulerat på klockren länsmansprosa:

”Efter de slutliga beräkningarna av din skattemässiga aktivitet, är du berättigad till en återbetalning av 6120,00 kronor.
En återbetalning kan fördröjas av olika skäl.
Till exempel skickar ogiltiga poster eller söker efter tidsfristen.
För att få din återbetalning, vänligen klicka här och fyll i formuläret skatteåterbäring!

Mejlet försöker göra mottagaren tillräckligt nervös för att öppna bilagan, som är adresserad till en site som heter något i stil med tinyurlpunktcom mm.

Bilagan innehåller mycket skadligt virus
Den som klickar på bilagan installerar en trojan, ett virus, på sin dator. Viruset är extremt svårt att avlägsna. Genom trojanen kan bedragaren följa dina inloggningar på internet, utnyttja dina identiteter, lösenord och säkerhetskoder för att i realtid, dvs. medan du själv är inloggad på till till exempel din bank, tömma dina konton.

Öppna absolut inte bilagan som följer med mejlet. Gör polisanmälan.

//Erik SM7DZV

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com