ARRL lobbar för lagförslag om rätt till antenner

Posted by Erik SM7DZV on 11 juni, 2015 in Nyheter |
TH6DXX_IMG_8080

Det radioamatörer ofta behöver och vill sätta upp är olika former av wireanntenner. Inte sällan avslås ansökningarna av bostadsrättsföreningarnas styrelser, både i USA och i Sverige. Ansökningar om att få sätta upp stora yagiantenner som denna TH6DXX är i sådana sammanhang troligen ytterst sällsynta. FOTO (c) 2015 Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

Radioamatörernas organisation i USA, ARRL, uppmanar sina medlemmar att kontakta ledamöter i USA:s kongress, i en fråga som gäller ett aktuellt lagförslag, HR-1301. ARRL försöker övertyga åtminstone 60 kongressledamöter att stödja förslaget, som skulle påverka avtalsvillkor för radioamatörer som bor i bland annat bostadsrätter.

Målet är att den föreslagna lagen ska ge möjligheter till ”rimliga överenskommelser” för radioamatörer beträffande antenner och liknande. Det finns omkring 25 miljoner bostäder i USA som täcks av nuvarande restriktioner.

Upprop till medlemmarna att kontakta politikerna
ARRL lobbar mycket aktivt för att skapa tillräckligt stöd för lagförslaget. Tidigt i går morse svensk tid skickade ARRL ut ett upprop, där man ber sina medlemmar försöka påverka politikerna att stödja förslaget. ARRL ber sina medlemmar om hjälp ”för att hålla liv i lagstiftningsprocessen”.

”Tro inte att någon annan gör det…”
ARRL ber om två saker. För det första att radioamatörerna ska skriva till sina kongressledamöter och be om stöd för lagstiftningsförslaget. ”Tro inte att någon annan ska göra det”, skriver ARRL. ”Var snäll och gör det själv. Bara några dussin brev från valkretsen skickar ett budskap.” ARRL tillhandahåller också exempel på sådana brev på sin webbplats.

”Försök få träffa din politiker”
För det andra vill ARRL att radioamatörer ska försöka boka tid för möten med politikerna: ”Om du känner din kongressledamot personligen eller genom yrkesmässiga kontakter”, tala om det för mig, skriver Tom K1KI, som skrivit under medlemsuppropet. Han fortsätter:”Om du har drabbats av CC&Es-restriktioner (Nuvarande reger, Red:s anm.), tala om det för mej. Vi kommer att jobba tillsammans med dej så att vi vet att du har den information som behövs för en framgångsrik presentation.”

”Stor grej”
Lagförslaget betraktas som ”en stor grej” för radioamatörer som måste rätta sig under de nuvarande restriktionerna. ARRL:s hela brev till sina medlemmar finns i nedanstående länk.

Vad lagen skulle kunna betyda om den infördes i Sverige
En motsvarande lag i Sverige skulle ge svenska radioamatörer en kraftigt förbättrad förhandlingsposition i deras förhållande till bostadsrättsföreningar som HSB, Riksbyggen och andra, samt till kommunala bostadsbolag och andra hyreshusföretag. Ett svenskt alternativ till lagstiftning skulle kunna vara en övergripande överenskommelse mellan SSA och de stora bostadsrättsföretagen och allmännyttan.

 

Länk till ARRL:s upprop till medlemmarna (Pdf-fil för nedladdning. På engelska).
ARRL medlemsbrev. Klicka här.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com