HSB vägrade Åke SM7NJD sätta upp enkel dipol
– Nu har han sålt lägenheten och flyttar därifrån

Posted by Erik SM7DZV on 12 juni, 2015 in Nyheter |
IMG_8528

Åke SM7NJD framför HSB-huset där han inte fick sätta upp en antenn. ”Fåglar som sitter på antenntråden kan skita ned taket och någon kan snubbla på trådarna”, resonerade bostadsrättsföreningens styrelse. FOTO © 2015 Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

Åke SM7NJD ville sätta upp en dipolantenn för 80-metersbandet på taket till HSB-huset där han bor. Föreningens styrelse vägrade och kom med fantasifulla förklaringar varför en trådantenn på taket skulle vålla problem för föreningen och övriga boende.
– Jag blev både ledsen och bedrövad över deras beslut, säger Åke. Dom skulle bara veta hur dåligt jag mått.
Nu har Åke ha sålt lägenheten. I augusti flyttar han därifrån.

Hösten 2013 köpte Åke en bostadsrätt och flyttade hem till Borgholm. Det var en lägenhet i ett vanligt trevånings HSB-hus. En enkel kortvågsantenn skulle inte bli något problem att sätta upp. Det fanns, och finns, sedan tidigare en bit maströr på en skorsten efter en tidigare hyresgäst. Men när Åke flyttat in och ville ha klartecken för att sätta upp en dipol för 80-metersbandet blev det tvärstopp.


– Fåglar kan sitta på antennen och skita på taket
– Det går inte, kom styrelsen fram till. Det kan sätta sig fåglar på antennen och skita ner taket. Hantverkare kan snubbla över tråden och ramla ner.

– Tänk om någon vill lägga en golfbunker…
Dåvarande vice ordföranden i bostadsrättsföreningen, kvarterat Åkaren 8 i Borgholm, fyllde i med ytterligare ett scenario:
– Tänk om en golfspelare vill anlägga en bunker här.

Nu har Åke sålt lägenheten och flyttar
Nu har Åke fått nog och sålt sin lägenhet. Den 15 augusti flyttar den nye ägaren in. Han är inte radioamatör.

– Jag lägger hela skulden på styrelsen, säger Åke. Hade jag bara fått sätta upp en enkel dipol hade jag naturligvis bott kvar.

Hobby med samhällsansvar
Åke är medlem i Ölands Radioamatörer och i FRO. Ölands Radioamatörer har avtal med Borgholms kommun om att klubbens medlemmar ska bistå kommunen med radiosamband ifall området drabbas av ett långvarigt el- eller teleavbrott. Amatörradio är visserligen hobby, men övarna har beredskap för att ta sitt samhällsansvar. I ett skarp läge är antenner nödvändiga för kommunikationen.

Intyg hjälpte inte
– Det hjälpte inte heller med att lämnade in intyg till styrelsen, där SSA:s dåvarande ordförande Tore SM0DZB förklarade lite om amatörradio och förklarade att jag behövde får sätta upp antenn. Inte heller ett intyg från kommunens dåvande kommunlråd Lisbeth Lennartsson (c) bet på bostadsrättsföreningens styrelse.

Åke är kritisk till styrelsen även i ett annat avseende:

Styrelsen tackade nej till bredband – Bara gammalt folk…
– Styrelsen tyckte inte heller att det, kostnadsfritt för föreningen, skulle dras in fiber för snabbare internet till fastigheten säger Åke. Det bor bara gammalt folk här…

-HSB har en slogan ”Där möjligheterna bor”. Den stämmer inte alls i bostadsrättsföreningen Åkaren 8 i Borgholm, säger Åke.

– Jag har talat med många andra radioamatörer, som aldrig haft några som helst problem med att få sätta upp antenner, säger Åke.

– Småpåvar som styr
– Det är ibland lokala småpåvar som styr i en del föreningar. Dom behöver inga fakta, och dom har rätten att fatta hur tokiga beslut som helst.

Om Åke SM7NJD
Åke Johansson, är radioamatör sedan 1982 med signalen SM7NJD. Han är född på norra Öland och han fyller 65 till hösten. Han har alltid haft ett genuint radiointresse. 1973 var han var med om att startade Nordölands Privatradioklubb, senare Radioklubben Nordö i Borgholms kommun, idag Ölands Radioamatörer. Åke har varit medlem hela tiden från starten 1973. För några år sedan läste Åke in SSA:s kursbok för nya radioamatörer, Bli Radioamatör, som ljudbok. I sitt jobb före pensionering arbetade han som redaktör för taltidningarna (för synskadade) vid dagstidningarna Barometern och Oskarshamns-Tidningen. Efter det har det blivit mycket amatörradio och en del välgörenhetsarbete i en second-hand-butik i Borgholm.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com