Prototyp i grafen: Forskare presenterar världens tunnaste gödlampa

Posted by Erik SM7DZV on 18 juni, 2015 in Nyheter |

Uppdaterat 2015-06-19

Gizmag rapporterar att forskare och ingenjörer från Columbia University, tillsammans med Söuls unversitet i Sydkorea och ett forskningsinstitut i samma land, nu har lyckats att ta fram ett knippe glödtrådar i grafen. Forskarna bakom uppfinningen hävdar att det är världens tunnaste glödlampa.
Se video från Columbia University.

”Denna nya typ av bredbandig ljuskälla kan integreras i chips och kommer att göra det möjligt att skapa atomtunna flexibla och genomskinliga displayer och grafenbaserade optiska kommunikationer byggda på chips”, säger James Hone, professor i mekanisk ingejörsteknink vid Columbia.

Kristallin form av grafit
Grafen är en perfekt kristallin form av grafit. Läs om grafen på Wikipedia.

Bedöms får stor användning i framtiden
Grafen är ett material som förutses komma att användas inom många områden i framtiden. Att få fram en transistor i grafen är en utmaning, för i materialet finns inget naturligt bandgap. Men forskarna tror att det går att lösa i framtiden. Då kan man ta fram en IC-krets som är 100 gånger mindre än de vi har idag.

I dagsläget går det inte att ta fram en grafenbit större än några kvadratcentimeter! Att få fram stora bitar ligger en bra bit in i framtiden eftersom det inte finns ingen lämplig metod än. Förhoppningsvis kommer storlek och pris i framtiden att bli överkomligt. Mycket forskning återstår

Tnx Ingvar SM6CBQ för teknikspaningen och tipset.

Länkar
Till artikel  om grafen i gizmag
Till gizmag

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com