Sommarantenn för soliga och lagom blåsiga dar

Posted by Erik SM7DZV on 18 juni, 2015 in Feature, Nyheter |
Tokenäs udde 2009_IMG_2510

Bild från Internationella fyrhelgen 2009, Tokenäs Udde på norra Öland. Draken, av carriermodell, bär upp cirka 100 meter långvajerantenn av stängseltråd, Maxi15. FOTO  Erik SM7DZV.

 — Av Erik SM7DZV —

Mycket tal om regn är det, denna midsommarhelg. Det är fullt möjligt att en regnig midsommarhelg är det, som ger flest svenskar vädernoja.

Men på vår midsommarbild är det solsken, blå himmel och lagom mycket vind. Bilden visar vår sommarantenn, en långvajer som bärs upp av en drake. Intill fyren Tokenäs udde skymtar silhuetterna av operatörerna Jan SM5XGJ och Rainer SM7MYO.

Antennen utgörs av cirka 100 meter långvajer, som bärs av en drake av carriermodell. Det är drake som har formen av flygplansvinge och som kan förtöjas där uppe i skyn. Villkoret är lagom vind 3 – 10 meter per sekund. Hur mycket vind draken tål varierar mellan olika drakar.

Stängseltråd Maxi 15
Antennlinan är en stängseltråd, Maxi 15. Den väger 7 gram per meter och har en brottgräns på 125 kilo. Motståndet är 0,08 ohm per meter. Antennen matar vi via en automattuner ICOM AH-4. Stationen vi använder är en ICOM IC-7000. På tunerns jordsida placerar vi ut två (eller flera) jordplanslinor av godtycklig längd. Alla som kört Ra-200 vet hur man kan göra. AH-4an tillåter avstämning från 3,5 MHz och hela kortvågsbandet. Vi har testat antennen med 100 watt och det fungerar. Det är bar å åk.

För att få ned vikten och öka fältmässigheten kommer vi i sommar att testa antennen mot en Elecraft K2, autotunern Elecraft T1 och en långvajerbalun. Rapport kommer.

Varning för åskväder
Försök inte använda draken och långvajerantennen om det är åska i luften. Vid en radiohelg i Mellbystrand 2010 med SM6CTQ:s Järngäng inducerade åskan sådan spänning i antennlinan att den inte gick att ta i med händerna. Med nöd och näppe kunde antennen tas ned.

Trevlig sommar. Ta med radion. Alla antenner kräver inte solsken och lagom vind.

 

 

 

 

 

Text

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com