Ökad solaktivitet – Mycket kraftig flare
i går eftermiddag (2015-06-18)

Posted by Erik SM7DZV on 19 juni, 2015 in Nyheter |
2015-06-18 23-04-14

Kvällens flare var den starkaste på två månader och vållade 35 dB dämpning i jonosfären upp till fem MHz. Analytiker anser att det ännu inte går att avgöra ifall den CME som väntas kommer att gå mot jorden.

— Av Erik SM7DZV —

Uppdatering 2015-06-19 klockan 1015

Gårdagens flare orsakade en kortvarig kortvågsblackout över Nordamerika och ett massautkast från solen. Massautkastet är inte riktat direkt mot jorden, men det kan ändå komma att påverka vår planet. NOAA räknar fortfarande med att det finns risk för magnetisk storm.

Normalt brukar vi räkna med att det tar tre till fem dygn för partikelstormen att nå jorden. Det finns därför anledning att vara berdd på norrsken och störningar i jordens magnetfält under de kommande dygnen. Följ utvecklingen, se hur det är just nu. Klicka på bilden.

Spaceweather har en kort videosnutt som visar massautkastet som följde på gårdagens Flare. Här är länken.

70 procent risk för nya kraftiga utbrott idag
Solfläcken som vållade gårdagens solutbrott, AR 2371, har ett instabilt ”beta-gamma-delta” magnetfält som rymmer energi för kraftiga explosioner. NOAA:s prognosmakare skattar för idag, den 19 juni, risken för M-klass flares till 70 procent och risken för X-klass flares till 15 procent. En  sådan explosion skulle komma att påverka jorden eftersom solfläcken vrider sig i riktning mot vår planet

 

Notis publicerad 2015-06-18 klockan 2340:

NOAA redovisar i kväll mycket kraftig dämpning i jonosfären till följd av en flare som inträffade klockan 17:36 UTC i eftermiddag. Dämpningen var 35 dB upp till 5 MHz och cirka 12 dB vid 10 MHz, se bild överst i artikeln.

Flare graf 2015-06-19 08-33-55

Grafisk bild av solaktiviteten fram till 19 juni cirka klockan 06 UTC. Aktiviteten har avtagit sedan i går men är fortfarande ganska hög.

Ökad solaktivitet
Den 18 juni klockan 17:36 UTC observerades en flare av M3-storlek. Det är den starkaste facklan på nära 2 månader.

Orsaken finns i solfläck AR2371, som har växt snabbt under det senaste dygnet. Ett koronamassautkast CME utvecklas från explosionsplatsen. Spaceweathers analytiker anser att det ännu är för tidigt att avgöra ifall det (CME) kommer att ha riktning mot jorden.

Klockan 21:30 UTC hade dämpningen vid 5 MHz minskat till 25 dB.
Följ utvecklingen, se hur det är just nu. (Eller klicka på Rymdväder och NOAA i vår verktygslåda, menyn högst upp på sidan.)

Not.:
De klockslag som visas om bilderna förstoras (klicka på bilden för att förstora) är tidpunkten för när skärmdumparna från NOAA klipptes.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com