NASA-prognos för nuvarande solfäckscykel
Dags börja planera ny antenn för 160 meter?

Posted by Erik SM7DZV on 20 juni, 2015 in Nyheter |
2015-06-20 10-55-53

Maximum för nuvarande solfläckscykel, nummer 24, ser ut att kunna bli det lägsta sedan 1906 /KÄLLA NASA/. De högre kortvågsbanden går mot sämre konditioner. Kanske kan det vara läge att börja planera för bättre 160-metersantenner?

— Av Erik SM7DZV —

I mitten av maj presenterade NASA:s solforskare vid MSFS, Marshall Space Flight Center, sin uppdaterade prognos för utvecklingen under innevarande solfläckscykel. Prognoserna pekar mot den lägsta toppnoteringen sedan 1906.

Kurvans utseende inte är särskilt upplyftande, mer än för lågbands-DX:are. Även om prognosen kan komma att väcka lätt till måttlig förstämning hos många radioamatörer så vet vi att den troligen väcker glädje hos en del andra.

Det är dock alltid bättre att acceptera verkligheten än att låta sig bli ett offer, i det här fallet för den elaka solen. Ett sätt att gilla läget kan därför vara att börja planera och bygga nya och bättre 160-metersantenner. Här är kanske en lämplig länk att börja med.

Artikeln baserad på NASA:s prognos för solfläckscykel 24
Denna artikel bygger i allt väsentligt på en översättning (av Erik SM7DZV) av NASA:s uppdaterade prognos för utvecklingen av solfläckscykel 24. Klicka på denna länk för att gå direkt till MSFS.

Den nuvarande  skattningen för solfläckscykel 24, som sträcker sig från 2010 till cirka 2021, ger ett utjämnat solfläckstal med ett maximum på cirka 72 under slutet av 2013. Det utjämnade solfläckstalet nådde ett maximum av 81,9 i april 2014. NASA bedömer att detta troligen kommer att bli officiellt maximum.

Lägsta toppen sedan 1906
Denna andra topp var högre än den första (66.9 i februari 2012).  Många solfläckscykler har dubbla toppar. Den nuvarande är den första cykel vars andra topp varit högre än den första.

Vi befinner oss just nu mer än sex år in i solfläckscykel 24. De senaste skattningarna och observattionerna tyder på att detta är den cykel som har lägst solfäckstal  sedan solfläckscykel 14, som hade ett maximum av 64,2 i februari 1906.

Den refererade prognosen uppdaterades senast i mitten av maj 2015.

Skattningarna tillförlitliga
NASA:s forskare framhåller att skattning av utvecklingen av en solfläckscykel är förhållandevis tillförlitlig, när när man kommit en bit in i cykeln. Forskarna anger den tidpunkten till cirka tre år efter det att solfäcksminimum registrerats  [se Hathaway, Wilson och Reichmann Solar Physics; 151, 177 (1994)]). Före denna tidpunkt är skattningarna mindre tillförlitliga, men icke desto mindre lika viktiga. Beräkningar av satellitbanor och rymdfärder kräver ofta kunskaper om solaktiviteten flera år i förväg, skriver forskarna.

Om MSFC, Ames Reserach Center och mer att läsa
David Hathaway, som svarar för NASA:s analyser av solfläcksaktiviteterna, har varit medlem i MSFC:s solforskningsgrupp i 29 år. Läs mer om forskningsprogrammet. Förra sommaren övergick Hathaway till NASA:s Ames Research Center i Kalifornien. Hathaway kommer att fortsätta uppdatera sina solcykelsidor, när han är på plats.

Ames Research Center – NASA:s forskningscenter i Silicon Valley, Kalifornien – bidrar bokstavligen till varje större NASA-projekt och dito initiativ genom sina experter inom ett stort antal kärnområden. Läs mer om Ames Research Center.

För den som önskar läsa en förhållandevis lättillgänglig text om solfläckar (på engelska) hänvisar vi till en artikel i Wikpedia. Klicka här för Wikipedia.

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com