Varning för kraftig magnetisk storm idag

Posted by Erik SM7DZV on 22 juni, 2015 in Nyheter |

 — Av Erik SM7DZV —

D-skiktsdämpning 2015-06-22 10-31-40

Just nu, under förmiddagen den 22 juni, är dämpningen i D-skiktet mycket kraftig i norra Skandinavien. Hela kortvågsbandet är påverkat. Klicka på bilden för att uppdatera. KÄLLA NOAA.

Uppdaterat 2015-06-22 klockan 1425

Analytiker vid spacweather.com varnar för risk för kraftiga magnetstörningar på jorden under det kommande dygnet. Ett massautkast (CME) från solen är på väg direkt mot jorden. Det lämnade solen tidigt under gårdagen, den 21 juni, och väntas fånga upp en eller två mindre massautkast som är på väg sedan tidigare. Solpartiklarna väntas nå jorden någon gång idag (22 juni).

Största solfläcken har jorden i sikte
Vi har tidigare rapporterat om den stora solfläcken AR 2371. Det är en av de största solfläckarna under den nuvarande solfäckscykeln, och solen har nu vridit sig så att solfläcken pekar rakt mot jorden. Fläckens aktiva region har ett, som det heter i sammanhanget, instabilt ’beta-gamma-delta’-magnetfält som rymmer energi för mycket kraftiga explosioner.

70 procents risk för M-flares idag
För idag (2015-06-22) skattar NOAA risken för solfacklor (flares) av M-storlek till 70 procent och risken för solfacklor av X-storlek till 30 procent. Klicka här för att läsa mer om storleksklassificering av solfacklor (flares).

Mycket kraftig dämpning i D-skiktet just nu
Solens aktivitet har varit mycket stor under de senaste dagarna med återkommande facklor (flares). Situationen i de norra delarna av Skandinavien på förmiddagen i dag visade en dämpning i D-skiktet på 35 dB ända upp till 11 MHz. Hela kortvågsbandet var påverkat med en dämpning på cirka 6 dB vid 35 MHz.
Jonosonden i Tromsö i norra  Norge kan just nu inte registrera några reflexioner i jonosfären.

Sporadiskt E över stora delar av Europa
Stora delar av Västeuropa täcks av sporadiskt E, vilket förklarar de mycket fina konditioner som noterats bland annat på 50 MHz.
Klicka här för länk till aktuell karta på DX-maps.
Klicka här för länk till Kjells PB3SM artikel om sommarkonditioner och sporadiska E-moln.

Gå till Spaceweather
Gå till spaceweather.com för att läsa mer och för att se videobilderna på det stora massautkastet.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com