Solen hostar till och Jordens el-
och kommunikationssystem darrar

Posted by Erik SM7DZV on 23 juni, 2015 in Nyheter |

 — Av Erik SM7DZV —

 Uppdaterat 2015-06-23 klockan 1057:

Och värre ser det ut att kunna bli…

Ytterligare ett massautkast är på väg. Den stora solfläcken AR2371 hade ytterligare ett utbrott igår, den 22 juni klockan 1823 UTC.

Solutbrottet gav upphov till en stark flare som uppmättes till M6.5. NASA:s Solar Dynamics Observatory registrerade den extrema ultravioletta solfacklan.

Blackout map 2015-06-22 1823 UTC

Blackout Map från 2015-06-22. Klicka på bilden för att se den i full storlek. KÄLLA NOAA.

Röntgen- och UV-strålning från utbrottet joniserade atmosfärens övre lager. Detta vållade i sin tur att kortvågsförbindelserna slogs ut över Nordamerika.

Magnetstormen påverkar bland annat kortvågstrafik som till exempel trafik mellan fartyg och land liksom militär- och amatörradiotrafik. Kortvågstrafiken påverkas av brist på vågutbredning, fading, störningar orsakade av statiskt brus samt höjda nivåer på bakgrundsbrus.

Ytterligare geomagnetiska stormar och norrsken är att vänta de närmaste dygnen.

KÄLLOR Spaceweather.com och NOAA.
Se rymdväder i realtid hos SpaceWeatherLive

 

Publicerat 2015-06-23 klockan 0920:

K-index 8 och magnetstorm G4

K-index 8 och geomagnetisk storm G4. Midsommarens geomagnetiska storm blev minst lika svår som vad prognosmakarna varnat för.

En serie massautkast från solen gav upphov till en geomagnetisk storm av styrkan G4. K-index är just nu 8, och dämpningen i D-skitet norrifrån och ner till Svealand är 35 dB för frekvenser upp till 5 MHz, för att därefter avta succesivt med ökande frekvens.


En jordmagnetisk storm av styrkan G4 kategoriseras som allvarlig. K-index ligger på 8 och på gränsen till 9. G4 inträffar rent statistiskt 100 gånger per solfäckscykel om 11 år.

Effekter av en G4-magnetstorm kan vara utbredda problem med eldistributionen och en del säkerhetssystem kan lösas ut. Övriga områden som kan påverkas är pipelines, där inducerade strömmar kan förhindra säkerhetsystem. Kortvågsradio drabbas av kraftiga störningar. Satellitnavigation som GPS kan slås ut under timmar. Lågfrekvent navigationsradio drabbas av störningar.
Läs mer om klassificeringen av geomagnetiska stormar. Klicka på denna länk.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com