Bosse SM7HZK från Moheda vald till ny DL7

Posted by Erik SM7DZV on 26 juni, 2015 in Nyheter |
SM7HZK rätt framsida-1

Bosse SM7HZK från Moheda. Ny DL7 som arbetar för att klubbarna ska bli mycket aktiva.

— Text o foto: Mats, SM7BUA —

Vid vårens DL7-möte valdes Bo SM7HZK, Moheda , till distriktsledare och har redan börjat jobba på att stimulera radioaktiviteten i det sjunde distriktet. Via hemsidan ssa.se har han lyft fram olika klubbaktiviteter i distriktet och är också angelägen att klubbarna lär känna varandra för att bättre kunna samarbeta. Hans ambition är att få möjlighet att besöka de lokala klubbarna och att förlägga distriktsmöten till olika regioner inom distriktet.

Arbete inom klubbarna
En annan sak som den nye distriktsledaren brinner för, är hur man skulle kunna jobba inom klubbarna för en föryngring bland radioamatörerna. Den frågan är högaktuell och det känns angeläget att fundera på en pedagogik som kan locka ungdomar till amatörradiohobbyn.

Trafikolyckan blev en nystart
Bo råkade för några år sedan ut för en allvarlig trafikolycka som nära kostade honom livet. Efter en lång konvalescenstid blev hans radiointresse väckt på nytt.
-Du måste ha något att syssla med som kan stimulera dig, sa både frugan och läkaren. Det var i den situationen som amatörradion blev hans räddning.  1971 hade Bo fått sitt T-cert efter att ha varit intresserad av PR radio i flera år. På P6 i Kristianstad lärde han sig telegrafi och uppgraderade snart till A-cert och körde då mest cw på 80 meters bandet. Nu var all radio-utrustning  nedpackad i källaren , men med hjälp av sin son Mikael SM7USA kom han  igång på nytt 2010.

PSK31 löste problemet
Hustrun Anki , också hon radioamatör med signalen SM7 HXR, tillät Bo att installera radioutrustningen i sovrummet. Man kom snart underfund med att den platsen inte var den lämpligaste om man ville ha lugn och ro. Lösningen blev PSK31, det digitala modet som tyst och ljudlöst gav Bo möjlighet att köra även kvällstid. Av de ca 57 000 QSOn som loggats på datorn, är ca 35 000 kontakter via PSK31. Resultatet innebär också drygt 800 körda diplom från hela världen.  Fortfarande är det digitala modet som Bo ägnar mest tid, men hans ambition är att bli mer aktiv också på SSB.

Ring QSO med kompiskänsla
För några år sedan fick Bo SSB kontakt med NOMIRA ringen på 3623 kHz .Idag är det han som  är masterkontroll och ropar upp kl 07.30 för en stunds gemenskap. För Bo, som inte längre har ett arbete att gå till, har den dagliga kontakten med vännerna i både NOMIRA ringen, och sedan lite senare med Höglandsringen inneburit en dagsrytm som han inte vill vara utan. Den positiva stämningen och känslan av att ha ett ”kompisgäng” betyder oändligt mycket.

Tredje generationen radioamatörer
Sedan några månader tillbaka har Bo fått tillökning i sin  amatörradiofamilj. Barnbarnet Liam , lite drygt 11 år, läste med pappa  Mikaels hjälp in proven för att avlägga amatörradioexamen. Han lyckades med det och har nu signalen SA7USA. Redan har Liam kört ett antal PSK31 QSOn med sitt nya call och även provat på SSB.
Bo är angelägen att vara tillgänglig för SSA medlemmar i det sjunde distriktet. Har du frågor eller idéer, tveka inte att ropa upp SM7HZK på banden. Tillsammans kan vi göra så mycket mer för att sprida kunskap om amatörradiohobbyn.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com