SK6SAQ i Grimeton inbjuder gästoperatörer

Posted by Erik SM7DZV on 30 juni, 2015 in Besökstips |
bild 1.jpg

Kjell SMCQU , en av de ansvariga för amatörradiostationen SK6SAQ vid en av operatörsplatserna i radioschacket.

— Text och foto: SM7BUA Mats —

En besöksstation där gästoperatörer får möjlighet att köra radio med toppmodern radioutrustning och antenner, det är visionen för amatörradiostationen SK6SAQ i Grimeton. En plats med intressant radiohistoria som lockar besökare inte bara från Sverige utan också från andra länder.

Den 28 juni genomfördes den traditionella Alexandersondagen då föreningen Alexander – Grimeton Veteranradios Vänner startade den stora högfrekvensgeneratoren som sänder på 17,2 kHz med anropssignalen SAQ. Det är den enda bevarade storradiostationen från tiden innan det fanns radiorör för höga effekter. Idag är Grimeton Radiostation unik med sin högfrekvensgenerator samt multipelantenn.

Under Alexandersondagen var klubbstationen SK6SAQ QRV på 7035 kHz och ett stort antal QSO loggades. Samtidigt var det möjligt för besökare att pröva på att testa telegrafi i tältet utanför radiostationen. En aktivitet som lockade både unga och äldre.

Hoppas på sponsorer
För drygt 7 år sedan började man att köra amatörradio från Grimeton berättar Kjell Olsson SM6CQU, en av de ansvariga för SK6SAQ.

-Vi började ganska blygsamt , men nu har vi en hel del utrustning som vi fått som gåvor men också en del inlånade prylar, säger Kjell. Vi jobbar på att få ekonomi för inköp av ny radioutrustning och hoppas också på sponsorer som vill stödja SK6SAQ.

SM6LWH, Hans Palmqvist är en annan av de ansvariga som jobbar hårt för att besöksstation i Grimeton ska bli en verklighet.

-Det kommer att innebära god PR för amatörradio och från SSAs sida är man intresserad av att SK6SAQ blir en plats för både radioamatörer och besökande turister, säger Hans.

bild 2.jpg

Hans SM6LWH, hälsar gästoperatörer välkomna till Grimeton.

Radioamatörer sökes
Medlemmar i radioklubbarna i Varberg och Falkenberg samt några från Kungsbacka har visat intresse att vara med som operatörer. Det finns dock behov av fler operatörer för att man ska kunna vara QRV under sommaren då Radiostationen Grimeton är öppen.

Sommarens program
Sommarens program ser ut så här:
Tisdagskvällar kl. 18.30 – 21.00 från och med 7 juli till och med 18 augusti.
Söndagar kl. 10.00 – 14.00 under juni, juli och augusti.

Kontakt
Ta kontakt med SM6CQU eller SM6LWH om du vill engagera dig som operatör vid SK6SAQ under sommaren.

Årets Alexandersondag
Vid årets Alexandersondag kunde man konstatera en toppnotering av besökare. Ett stort antal tyska radioamatörer fanns med under dagen, en av dem var DJ6UX Eddi, som genom att varit med några år i SOCWA aktiviteten lärt sig svenska.

Du kan läsa mer på http://alexander.n.se/evenemang/alexandersondagen/

bild 3. jpg-1

SM6EAT Roland berättade hur man kan kommunicera med morsealfabetet för intresserade besökare.

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com