Lugnt på Solen – Bra kortvågskonditioner just nu

Posted by Erik SM7DZV on 4 juli, 2015 in Konditioner - Rymdväder |

— Av Erik SM7DZV —

Uppdaterat klockan 2315

2015-07-04 13-53-49

Solen under eftermiddagen den 4 juli. Källa NOAA. Klicka på bilden för att uppdatera och se situationen just nu.

Efter de senaste veckornas höga solaktivitet har situationen nu lugnat ner sig ytterst påtagligt. Inga störande solfacklor, flares, låg protontäthet på solvinden och K-index lika med ett. Konditionerna för 80 – 15 meters kortvågsband är Ok till goda.
DX-maps redovisar sporadiskt E över framför allt de sydliga delarna av den europeiska kontinenten, vilket just nu resulterar i förbindelser på 50 MHz.

Alltid välinformerade spaceweather.com rapporterar dock att NOAA förutser cirka 55 procents risk för jordmagnetiska stormar under morgondagen (2016-07-05). Skälet till detta är ett område mellan snabba och långsamma solvindsflöden. I sådana övergångsområden, CIR, (Co-Rotating Interaction Region) samlas solvindsplasma som ger tillräcklig täthet och stötvågor för att det ska bli norrsken.

En prognos, lika säker som att singla slant…
55 procents sannolikhet är ungefär samma träffsäkerhet som när man bestämmer sig för krona eller klave och sedan singlar slant. Som förutsägelse är prognosen med andra ord ytterst ytterst osäker. Det bästa antagandet är därför att det nog i morgon kommer att vara ungefär som i dag, lugnt i rymden.

Murphys lag
Tillåt mej, bara för att jag nu råkar ha skrivit att rymdvädret troligtvis kommer att vara lugnt även i morgon, påminna om Murphys lag. Den säger att allt som kan gå galet gör det, och vid sämsta tänkbara tidpunkt. Strikt tillämpning av Murphys lag skulle därmed innebära att konditionerna trots dagens lugn ändå kan bli upp- och nervända tills i morgon. Bara för att jag nu skrivit det.

Orsa kompani
Med ett vetenskapligt förhållningssätt krävs en reservation även för denna eventualitet. Jag väljer därför att citera den berömde korpralen Jonas Gifting, född 1856 i Ore socken och död 1934. Historien berättar att Orsa kompani vid Dalregementet i december 1894 var  på väg hem efter ett avslutat regementsmöte. Kompaniet var förlagt nära en krog i Gagnef socken. Innan kompanichefen lämnade sin trupp för kvällen ville han försäkra sig om att mannarna skulle hålla sig nyktra. Avskedsorden för kvällen blev:

– Alltså kommer vi nu överens om att alla håller sig nyktra!

Korpral Gifting svarade då för truppen:

– Kapten! Orsa kompani lovar ingenting bestämt!

En dalkarl lovar inget som inte kan hållas
Alla som träffat en riktig mas vet naturligtvis att uttalandet ska tolkas som att dalkarlar inte lovar något som inte kan hållas. Alla andra tolkningar beror på missförstånd.

Men hyggliga konditioner i morgon…
Men i morgon kan det nog bli ganska hyggliga konditoner på kortvåg ändå.

Uppdatering klockan 2315
Nu i kväll har K-index ökat till sex. Det tyder på att de övergångsområden, som NOAA varnade för tidigare i dag, nu har börjat påverka jordens magnetfält. Kortvågskonditionerna kanske blir skakigare än vad data från tidigare idag tydde på.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com