Turisttips för er som är ute och åker i sommar:
– Missa inte Sveriges Rundradiomuseum i Motala

Posted by Erik SM7DZV on 4 juli, 2015 in Besökstips |
Motala Radiomusuem 3

Besök gärna Motala Rundradiomuseum. Kommunen bjuder på fri entré under hela 2015. FOTO Gunnel SM6WXL

— Av Gunnel SM6WXL —

Om ni är ute och åker i Östergötland i sommar: Missa inte Motala! Där finns Rundradiomuseumet, ett stort Motormuseum vid Motala Hamn och ett mycket sevärt akvarium.

För den äventyrslystne finns det möjlighet att klättra i en av masterna, 120 meter hög. Allt om Rundradiomuseumet finns på hemsidan. Här kan man även se hur klättringen går till och vilken utsikt man får efter strapatsen.

Själv tror jag bestämt att jag nöjer mig med att titta på filmen!

Motala förtjänar ett stopp
Motala vid Vätterns nordöstra sida förtjänar verkligen ett stopp. Hela strandvägen längs Vättern från Motala i norr via Vadstena till Gränna i söder är vacker och bjuder på många sevärdheter, inte minst naturen. I Motala finns, förutom Rundradiomuseet, ett stort Motormuseum vid Motala Hamn, och strax bredvid ett Akvarium, även det mycket sevärt.

Kommunen övertog museumet
Vi har besökt Rundradiomuseet i Motala några gånger under årens lopp, och det är alltid intressant. Motala Kommun övertog museet i oktober -12, och sedan dess har en hel del förändringar skett. Under en period var byggnaden till och med rivningshotad, när förre ägaren Teracom ville bli av med ansvaret. Men som tur var för kommande generationer tog Motala kommun över detta oersättliga kulturarv.

Byggnadsminne
Under år 2014 blev Motala Rundradiostation utnämnd till byggnadsminne av Länsstyrelsen i Östergötland.

Gratis entré hela 2015
Hela år 2015 bjuder man på entrén, och man har satsat på lite nya aktiviteter. För de minsta anordnas sagostunder med Alfons Åberg-tema. Man kan ha barnkalas, där man förutom att man får bygga en kul pryl, även får gå på skattjakt på museet. För personer med demenssjukdomar och deras anhöriga finns träffarna ”Möten med Minnen”.

Nostalgi-kafé
Ett nostalgi-kafé har flyttats närmare entrén, och hela museet känns mer aktuellt än någonsin. På museet kan man följa radions utveckling, se samlingar av Luxor-apparater och lyssna på gamla radioprogram. Autentiska miljöer med radiohörna med tidstypiska möbler och prylar finns att se.

Luxorrummet

Luxorrummet på Motala Rundradiomuseum. FOTO: Gunnel SM6WXL

 

Länk
Länk till artikel om SK5SM och Motala Rundradiomuseum på ssa.se.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com