Ännu fler turisttips – Motala Motormuseum

Posted by Erik SM7DZV on 6 juli, 2015 in Besökstips |
Morseskrivare

Motala Motormuseum: Morseskrivare från 1839. Telegrafnyckeln, en ”Swedish Key”, är dock av mycket sent datum. FOTO Gunnel SM6WXL

— Av Gunnel SM6WXL —

I Motala hamn finns ett Motormuseum, som i år firar 20-årsjubileum. Förutom fordon från olika tidsepoker finns bland annat datorer, mobiltelefoner, fotoavdelning, radioapparater samt en hembyggd husvagn från -59. En ny stor avdelning med MC och mopeder är helt ny för i år.

Kristallmottagare och morseskrivare
Många olika kristallmottagare finns att se, och flertalet är hembyggda. En morseskrivare från 1839, dåtidens kommunikationsmedel där det år 1866 kostade 378 riksdaler att skicka 20 ord. I dagens penningvärde motsvarar det ca 17.000 kronor.

Kar de Mumma och Karl Gerhard
Många kända fordon ställs ut, bl a den röda Amfibiebil som vi sett i Göta Kanal-filmerna, Kar de Mummas Rolls Royce och Karl Gerhards Daimler. Uppbyggda miljöer som vardagsrum från 60-talet, cykel- och bilverkstad varvat med mängder av fordon gör att alla hittar något att fördjupa sig i.

Nostalgi
En stunds nostalgi där ju fler fordon och prylar man känner igen, desto mer säkert tecken på att man varit med ett tag.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com