Grafen kan höja kapaciteten på litiumbatterier

Posted by Erik SM7DZV on 6 juli, 2015 in Nyheter |

Elektroniktidningen rapporterar att samsungforskare prövat att använda grafen för att höja kapaciteten på  litiumbatterier. Forskarna har bytt ut anodens grafit mot kisel som täckts med grafen. På detta sätt har man fått fram ett batteri  som efter 200 laddningar är cirka en och en halv gång bättre än traditionella grafit/litiumbatterier. Samsung söker patent på tekniken i Sydkorea, Kina, Europa och USA.

Länkar
Läs artikeln i Elektroniktidningen
Mer om försöket finns i tidningen Nature Communications.

Uppdatering 2015-07-10

Hur man gör grafen
Här en videosnutt på YouTube som redaktören snubblat över. Hur man gör grafen. Det är en perfekt introduktion för alla oss som gick ut läroverket i början av 1960-talet, eller ännu tidigare för den delen. Då, när datorer nästan inte fanns och när statistikstudenterna satt med tummarna blodiga efter alla beräkningar som gjordes på Facits räknesnurror, när ingen över huvud taget hade hört talas om nanoteknologi.

Nu är det kanske inte helt säkert att en populärvertenskaplig framställning som denna är allt igenom korrekt. Den kanske anses som oseriös eller ytlig av de som verkligen kan ämnet, vad vet jag. Men den känns på något sätt OK. Det är ungefär så mycket som får rum i min hjärna just nu.

Låt oss erbjuda två nivåer: Är du grafen-rookie, som jag, dvs. helt och hållet grafen-nybörjare: Klicka på länken till YouTube och kolla in videon How to make Graphene, en kunskapshöjare som tar tre minuter och 40 sekunder.

Tillhör du de moderna människor som har lyckan att vara uppdaterade i ämnet fysik: skippa YouTube och gå direkt till Chalmers. Där hittar du både utbildning forskning och garanterat referenser, som gör det möjligt för dej att borra ännu djupare in i nanovärlden. Här är länken till Chalmers Grafencentrum.

//Erik SM7DZV

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com