Äntligen – SM5MX kör ”PARTIZANSKIJ RADIST”

Posted by Erik SM7DZV on 8 juli, 2015 in Nyheter |

— Av Rolf SM5MX —

Bild 1Kamrater!
Så blev det äntligen av, en lördagkväll häromveckan, det där jag gått där och sneglat på i åratal: att delta i den för de flesta helt okända, ryska testen PARTIZANSKIJ RADIST!

Den ende deltagaren från väst jag noterade utöver mig själv var DF1MM. I övrigt bara radiosportsmän från Ryssland och det forna s k östblocket.

Jag gillar att köra test och deltar ofta i CQ WW, CQ WPX etc, men för att vidga mina vyer spanar jag ibland efter mindre och mer okända tester. Och vem kan då låta bli att värma upp riggen, när man får syn på en test med det illustra namnet Partizanskij Radist? Den fick jag korn på i ett ryskt forum en dag. I Ryssland ligger den på 136:e plats på rankinglistan över alla tester.

Udda testmeddelande
Ett problem med lite ovanliga, regionala tester är dock att de kan ha lite udda testmeddelanden, som måste loggas. Dvs. RST+QSOnr från oss i kategorin ”Övriga” men rätt specifika kombinationer från målgruppen och dess kusiner. Och det har de flesta loggprogram lite svårt att svälja. Jag utväxlade några mejl med tävlingsledningen för Partizanskij Radist för några år sedan, när jag inledde mitt arbete med att utforska reglerna. Men det var ändå inte helt solklart vem som skulle kontakta vilka, hur och varför. Månne voro di ännu lite hemliga, di där partisanerna?

I år säger i alla fall UA9QCQ:s contestsida på den punkten:

Region, who took part in the partisan movement in Bryansk: Moscow city, Moscow, Orel, Bryansk, Smolensk, Kaluga, Kursk, Lipetsk, Voronezh, Gomel, Mogilev (Belarus), Chernihiv and Sumy (Ukraine) – send RS(RST) + your RDA (URDA). For example: 59 BR02, 599 OR05. In the exchanges of the Gomel and Mogilev participants (59 RO, 59 NM, 599 GF) – react correctly – in the Republic of Belarus districts 2-character.

Slut Citat.

 

Klart som stsji! (kålsoppa). Men det var nog det här som ändå sinkade min debut i Partizanskij Radist i några år, eftersom den inte ingår som standard i TR4W, det i och för sig ryska contestprogram jag använder.

Förnyad spaning uppdagade dock med tiden att det i avdelningen ”Tävlingar” under QRZ.RU finns skräddarsydda tilläggsmoduler (= appar på ren svenska) även för udda, ryska tester, däribland även PR, som vi konnässörer säger.

En som gjort lumpen i Sverige villar ryssen inte bort
Men ändå vacklade mitt deltagande mellan 1 och 0 in i det sista, eftersom just den appen påstod sig vara lösningen för deltagare i testen ”Arktika Spring”, en helt annan lokal, rysk test med centrum i Murmansk. Men en som gjort lumpen i Sverige villar Ryssen inte bort utan vidare! För det är ju enkelt att efteråt ändra testens namn i Cabrillofilen; det viktigaste var ju att TR4W svalde de olika rapporter som dök upp, jfr ovan, och det funkade faktiskt.

Partizanskij Radists fader RV3YR
Partizanskij Radists fader är RV3YR, en uppenbarligen ganska färgstark, rikt medaljbehängd rysk flygare, som säger sig särskilt älska turbopropmodellen AN-12. Han har även gjort 103 fallskärmshopp ”över land och vatten” – helt frivilligt – och bland annat förärats titeln ”Honourable radio operator of Russia”.

Bild 2

Partizanskij Radists fader, Victor RV3YR, en rikt medaljbehängd rysk flygare, som särskilt älskar turbopropmodellen AN-12.

Bild 5Rätt nöjd efter Mission Completed
Själv är jag rätt nöjd en tid efter Mission completed  med att ligga på en hygglig plats bland Claimed Scores på 40 m CW LP i Partizanskij Radist 2015.

Och att jag tack vare min forskning nu också är rustad för Arktika Spring i Murmansk i april nästa år.

Blir kanske hederspartisan
Samt att jag kanske blir utnämnd till något slags hederspartisan, för så här säger reglerna: All contest participants who installed 50 QSO will be awarded with the diploma ”The Name of the Bryansk Partizan”.

Med hemlig väsning,
Rolf SM5MX

 

Gloslista
Partizanskij Radist = partisansignalist

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com