Iran har startat ännu en långdistansradar
— Ytterligare störningar att vänta på kortvåg

Posted by Erik SM7DZV on 10 juli, 2015 in Nyheter |
Iran långdistansradar

Långdistansradarsystemet Ghadir, som utvecklats av Iran, klarar av att upptäcka och spåra flygplan på 60 mils avstånd och långdistansrobotar på 110 mils håll. I lördags (4 juli) tog landet en ny sådan anläggning i drift. KÄLLA: en.trend.az

— Av Erik SM7DZV —

Den iranska nyhetsbyrån IRNA rapporterar att det islamiska revolutionsgardets styrkor har tagit en ny långdistansradar i drift. Det skedde den 4 juli (!) i den sydvästra delen av landet i staden Ahwaz. Radarsystemetet är enligt IRNA försett med över 100 antenner  som kan täcka 360 grader. Samma källa uppger att revolutionsgardet tog systemet i drift redan 2011.

Ghadir radarsystem klarar av att upptäcka och spåra flygplan på 60 mils avstånd och ballistiska robotar på 110 mils håll. De ska även kunna upptäcka lågflygande satelliter. För ett år sedan togs en liknande anläggning i drift i norra Iran.

Vållar störningar på kortvågsbanden
För radioamatörer är långdistandsradar, eller over-the-horizon-radar (OTH), eller ibland beyond-the-horizon BTH), mest förknippat med kraftiga störningar på kortvågsbanden.

Kort pulslängd, hög energi och branta flanker ger stor bandbredd
Pulslängden är mycket kort. Systemen sänder med hög energi och med branta flanker och lyssnar i sändningsuppehållen. När en långdistransradar fångar upp ekot av till exempel in långdistansrobot kan systemet med hjälp av dopplereffekten räkna ut robotens hastighet och riktning.

Förenklat uttryckt skulle man kunna säga att långdistansradar använder sig av QSK på signaler som är besläktade med gnistsändarens. Den höga effekten och de branta flankerna ger stor bandbredd, därav dess stora negativa inverkan på annan kortvågstrafik.

Länkar
— IRNA: Nyhetsartikel om senaste långdistansradarn.

— Grundkurs i långdistansradar: Flera olika former av långdistansradar förekommer. Läs en kort grundläggande text här.

— Engelska Wikipedia har ett omfattande avsnitt om långdistansradar, såväl teknik och historisk utveckling som olika system som används av olika länder. Klicka här för att komma till artikeln.

— Victor EA1GAR har spelat in signaler från OTH-radar på 11-metersbandet och laddat upp dem till Youtube (2011).  Klicka här för att studera spektrumet och lyssna på signalerna. Här finns också en förklarande text på engelska.

— Andra inspelade radioljud.
Klicka här

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com