Torsten SM3NFB säljer sitt hus i Brunflo
Skänker Versatower och antenner till Öland

Posted by Erik SM7DZV on 14 juli, 2015 in Nyheter |
IMG_8687_webred

2015-07-01: Torsten SM3NFB i Brunflo under nedmontering av en kortvågsyagi. FOTO Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

Just nu ligger Torsten och hans hustru Quynh Huongs hus ute för försäljning på Hemnet. Deras planer är att bo i Vietnam under vintern och i Sverige, i lägenhet, under resten  av året. Det är därför man nu säljer huset i Brunflo. Radiomasten, ett 18 meters Versatower och fem (!) yagiantenner har Torsten skänkt till Ölands Radioamatörer.

Utrustningen finns redan i Böda på norra Öland, där den kommer att gå under klubban vid en auktion i samband med klubbens traditionella aktiviteter under Internationella Fyrhelgen vid Långe Erik, Ölands Norra Udde. Under auktionen kommer Ölands Radioamatörer att sälja radioutrustning som klubben fått som gåvor från Torsten och andra radioamatörer. Hela behållningen från auktionen kommer att tillfalla klubben och plöjas ned i dess verksamhet.

SIDA-projekt i Vietnam
Torsten och hans fru flyttade tillbaka till Jämtland 2011. De 20 åren innan dess arbetade Torsten i Vietnam, först som sjukhusingenjör i SIDA-projekt och därefter tillsammans med hustrun i ett eget företag som representanter för först Electrolux och senare Getinge.

XV7TH
Torsten kom till Vietnam sommaren 1991. Efter fyra månader, den 20 november samma år, hade han lyckats med konststycket att ha fått sin första amatörradiolicens i landet. Hans anropssignal var XV7TH. I hans ansökan ingick, utöver sedvanliga bestyrkta kopior på amatörradiocertifikat och tillstånd, även intyg från SSA, intyg från Utrikesdepartementet samt en till vietnamesiska översatt version av Televerkets författningssamling  B90.

Tre svenskar som haft licens i Vietnam
Såvitt Torsten känner till är det endast tre svenskar som haft permanent amatörradiolicens i Vietnam, utöver Torsten bara Rolf SM5MX och Anders SM0ORV. När Vietnam regionaliserade anropssignalerna fick han byta ut sjuan i sitt callsign mot nio, dit huvudstaden Hanoi fördes. Förra året köpte Torsten och hans fru lägenhet i Da Nang och han har nu bytt distriktssiffra ytterligare en gång. Hans callsign är nu XV3TH.

Blev radioamatör i SWARK
Torsten är gundutbildad som maskinchef i handelsflottan. Han arbetade under ett par års tid på Hillerströms Lemnos som gick mellan Japan och Australien. Men Torsten var intresserad av radio och han hängde ofta i radiohytten hos den danske telegrafisten Jensen. När Torsten så småningom gick i land blev det arbete i Jönköping och bosättning i Tenhult. Där tog en granne, Bertil SM7LTW honom med till Swark där dåvarande ordföranden John SM7GCP tog emot.

– Efter det var jag såld, berättar Torsten. Först tog jag T-certifikat och sedan satte jaqg igång att träna telegrafi för att ta först C, därefter B och slutligen, 1985, A-certifikat.

Avfärd från Brunflo_webb

Torsdag 1 juli 2015 klockan 0530. Transporten av masten och antennerna rullar ut ur Brunflo. Ankomst till Böda klockan 2200. Lossat och klart 2300. FOTO Torsten SM3NFB.

Nästa ställe: Inte plats för mast och kortvågsyagi
Nu är det snart dags för ett nytt QTH, men Torsten har bott så länge i Vietnam att han börjat göra som folket där: Att aldrig säga att något är klart förrän allt verkligen är klart. Man har inte bestämt sig för något nytt ställe att bo på ännu, men det lär bli en lägenhet av något slag. Där lär det inte heller  finnas möjligheter att sätta upp antennmast och kortvågsyagi.

Tillfälle rensa shacket…
Torsten är medlem i Ölands Radioamatörer sedan flera år.

– Det här blev ett bra tillfälle för mej att rensa ur shacket sådant som jag tror att jag inte kommer att använda framöver.

– Nu hoppas jag att  auktionen den 15 augusti blir lyckad, säger han. Jag hoppas klubben får skapligt betalt, så att utbyggnaden av repeaternätet och den övriga verksamheten kan fortsätta som planerat.

 

FOTNOT 
Förteckning över auktionsgods kommer inom några dagar att börja läggas ut på Ölands Radioamatörers hemsida på nätet.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com