SSTV-bilder från Internationella rymdstationen
till minne av första rymddockningen USA – USSR

Posted by Erik SM7DZV on 16 juli, 2015 in Nyheter |
Apollo-Soyez mission 1975

Uppskjutning av Saturnusraketen 1975 – början på rymdsamarbetet mellan USA och dåvarande Sovjetunionen. FOTO: NASA. KÄLLA: Skärmdump från NASA. Klicka på bilden för att komma till webbplatsen.

Uppdaterat den 17 juli

Amatörradiostationen på den internationella rymdstationen kommer under veckslutet att sända 12 SSTV-bilder. Sändningarna sker till minne av att det gått 40-år sedan den första dockningen i rymden mellan amerikanska Apollo och Sovjetiska Soyuz. Dockningen skedde den 17 juli 1975.

SSTV-sändningarna på 145,80 MHz kommer att påbörjas lördag morgon, den 18 juli, och fortsätta under söndagen den den 19:e.

Två radioamatörer i nya besättnngen
ARRL rapporterar på sin nyhetssida att tre nya besättningsmedlemmar, varav två radioamatörer, kommer att skjutas upp från den ryska basen i Baikonur den 23 juli. De två nya radioamatörerna ombord på ISS blir Kjell Lindgren KO5MOS och Oleg Kononenko RN5DX. NASA TV kommer att följa händelsen. Länk till ARRL:s nyhetsnotis.

Apollo-Soyez var det första gemensamma rymdprojektet för USA och dåvarande Sovjetunionen. Det låg till grund för senare rymdsamarbete med rymdfärjorna, rymdstationen MIR och Internationella rymdstationen.

Länkar:
ARRL nyhetsnotis: SSTV images from space…
NASA: Apollo-Soyez mission

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com