SVT: Id-stölderna ökar i hela landet

Posted by Erik SM7DZV on 19 juli, 2015 in Nyheter |

Vi fortsätter att hålla ett vakande öga på ämnen som rör datasäkerhet och angränsande frågor. Just nu rapporterar SVT på nätet om att Id-stölderna ökar i hela landet. Polisen varnar för den oroande utvecklingen, och brotten är svårutredda. SVT ger fyra tips om hur man kan skydda sig.

En av 100 i Halland utsatta
Hallands Nyheter refererar en Sifoundersökning som redovisar att 3.000 av Hallands drygt 300.000 invånare någon gång blivit utsatta för en identitetsstöld. SVT uppmanar läsarna att bland annat att låsa brevlådan. Det är ganska vanligt att komma åt någon annans uppgifter genom att vittja andras brevlådor. Klicka aldrig på länkar där du uppmanas lämna ut nummer till bankkonto eller personuppgifter. Det finns ingen bank eller stort företag som skickar ut mejl där de ber om dina personuppgifter eller bankkontonummer.

Så här skyddar du dig
– Var medveten på nätet. Håll koll på dina uppgifter.
– Gör det svårt för tjuven att länsa brevlådan. Lås den.
– Se till att ingen ser när du knappar in koden när du använder ditt betalkort.
– Om du drabbas av identitetskapning: Polisanmäl och begär om spärr hos kreditupplysningsföretagen.

Länk. Läs mer:
Sveriges Television; Nyhetsartikel: Id-stölderna är på frammarsch

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com