EA8/SM6FKF Fredy
blev afrikansk mästare i CQWW-DX CW

Posted by Erik SM7DZV on 22 juli, 2015 in Nyheter |
IMG_8206 (1024x768)

Fredy EA8/SM6FKF på hotellets takterrass.

Text och bild: Mats SM7BUA

CQWWDX diplolmFrån ett hotell i Puerto de la Cruz, Teneriffa körde Fredy Neuman, EA8/SM6FKF, CQWWDX Contest 2014.

Han vann sin klass ”Low power cw singel op assisted all band Africa”  med 1 745 349 poäng.

Fredy har tidigare vid två tillfällen kört CQWWDX Contest från Ecuador tillsammans med testgänget SK6M, men nu genomförde han testen helt ensam.

Viktigt med förberedelser
Det krävs en hel del förberedelser för att köra contest från EA8 berättar Fredy.
-Först och främst måste man kolla regelverket och vad som krävs för att över huvud taget köra från EA8. Eftersom CEPT-licens gäller så är det i det här fallet ganska enkelt. Sen är det givetvis viktigt att veta från vilket QTH man kan vara QRV och få upp någon vettig antenn. En koll på utrustning som behövs är också nödvändig. Man kan ju inte släpa med sig så mycket på flyget.

– Jag hade turen att hitta en portabelstation i bra skick som var till salu i närområdet. Sen gällde det att utrusta den med lämpliga filter eftersom den troligen aldrig varit igång på CW tidigare. Med hjälp av internet fick jag tag i filter till vettiga priser i Holland och USA

IMG_8201_beskuren

SM6FKF flankerad av EA8CN, Anders och SM7BUA Mats.

Antenn på takterrassen
Det gick att hitta ett bra hotell i centrum av stan där hotellägaren såg det som en bonus att få en
utländsk radioamatör som gäst. Det var han som anvisade rummet med fina möjligheter att dra in en 450 ohms bandkabel från antennen. Att få använda hotellets stora takterrass var perfekt för den stegmatade dipolen.

Förväntningarna uppfylldes
-Jag hoppades få en annorlunda upplevelse än vid testkörande från Sverige, säger Fredy.
-På Teneriffa visade det sig att banden var öppna länge och framför allt var det lättare att köra nord- och sydamerika. Jag hade inte så mycket koll på konditionsförutsägelserna, utan räknade med att köra det som gick att köra.
-Det som skiljer mot Sverige förutom konditionerna är att man är mer eftertraktad att köras av andra i testen, så  därför var det bra fart hela tiden.

Balunen smälte
Man får vara beredd på att ett och annat kan inträffa som man inte räknat med, och första natten var det på väg mot fiasko för Fredy.
– Helt plötsligt ville riggen inte fungera. SWR var högt och att få ner det med automattuner  var omöjligt. Att gå upp på takterrassen under natten och kolla antennen  var inte tillåtet eftersom det blåste för mycket. På morgonen kollade jag antennen så gott det gick från en terrasse som låg lite längre ner och därifrån verkade allt OK. En noggrannare koll av utrustningen på hotellrummet blev då nästa steg och där fanns problemet. Balunen som jag hade mellan den stegmatade antennen och tunern hade tydligen inte klarat värmen från de 100 W som min 706:a gav utan hade deformerats. Genom det hade det blivit dålig kontakt i balunen och den var helt oanvändbar. En reservplan fanns så det blev till att dra igång den. Den manuella tuner jag hade med mig som reserv kopplades in och den fungerade perfekt. Tillbaka till testen med full fart var det som gällde då.

FF-EA8_SM6FKFKontentinal förstaplats
Testresultatet blev över all förväntan. Trots det ofrivilliga uppehållet under natten körde Fredy  fler QSO än han hade hoppats på och diplomet från CQ som nu har kommit visar han fick det  bästa resultatet i Afrika i sin klass.
– Jättekul att kunna stoltsera med en kontinental förstaplats vilket väl i stort sett är omöjligt från Sverige i CQWW, kommenterar Fredy.

Hur ska man då sammanfatta att köra test från EA8?
-En mycket trevlig upplevelse som testmässigt nästan är  i klass med att köra CQWW från Ecuador., säger Fredy och tillägger:
-jag är också mycket tacksam  för den hjälp jag fick från olika håll för att över huvud taget kunna genomföra det här projektet. Stort tack till BUA, MCW, COP, WET, EA8CN m fl som hjälpte mig så att detta blev verklighet.

Resultaten band för band
Här kommer en sammanställning av Fredys resultat per band

Så här fördelade sig antalet QSO i testen:
Band    QSO     Zoner    DXCC
80        254        11         44
40        420        16         50
20        484        17         52
15        364        20         61
10        246        18         60
Tot      1768       82        267

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com