Kanonerna på Djuramossa
– Beredskapsmuseet i Viken

Posted by Erik SM7DZV on 25 juli, 2015 in Nyheter |
Beredskap  Bild 11

Luftbevakningstorn, antenner och en av kanonerna på Beredskapsmuseet.

— Text och foto Gunnel SM6WXL —

Beredskapsmuseet i Viken utanför Helsingborg är Sveriges enda museum i en bevarad underjordisk försvarsanläggning från andra världskriget. I april 1940, när det brann i våra grannländer, byggdes anläggningen. Det tog sju veckor att få den klar. Sedan 1997 har anläggningen gjorts om till beredskapsmuseum. Här finns bland annat en stor samling militär radioutrustning.

Batteri Hälsingborg
I april 1940, när Norge och Danmark ockuperades av tyskarna, var Sverige tvungna att förbereda sig mot ett eventuellt anfall, och anläggningen stod klar att använda efter bara 7 veckor. Den fick namnet ”Batteri Hälsingborg”. Anläggningen var i bruk från 1940 och ända fram till 1990 varefter hela området avvecklades och murades igen.

Ingen ärtsoppa kvar Bild 9

Janne SM6WXA och Rolf SM7XTP konstaterar att ärtsoppan tyvärr är slut!

Museum sedan 1997
Makarna Johan och Marie Andrée tog initiativet till Beredskapsmuseet, som idag drivs som en stiftelse. Museet invigdes 1997.

Museet har både tillfälliga och fasta utställningar och anordnar årligen tema-dagar och Militärhistoriska helgen. Utställningar och föremål finns både inomhus i olika byggnader, samt under jorden i de ursprungliga bunkrarna. Utomhus finns en imponerande anläggning med ett stort antal kanoner placering på en platå med utsikt över Öresund.
En stor samling av militär radio från olika tidsepoker finns i samlingarna och med väl dokumenterad information.
Mer om museet, dess samlingar, öppettider mm finns här: http://www.beredskapsmuseet.com/

Fälttelegraf m86 Bild 2

Fälttelegraf m/86 avsedd för morsetelegrafering via tråd. Tillverkare L M Eriksson.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com