Mot godtrogenhet hjälper inga antivirusprogram

Posted by Erik SM7DZV on 25 juli, 2015 in Feature, Nyheter |

Tangentbord_IMG_8771

— Av Erik SM7DZV —

Vi kan inte undanhålla våra läsare lite fortsatt rapportering kring nätkriminalitet. Vårt magasin är ju dedikerat åt amatörradio och radiorelaterade nyheter. Vi ägnar också stort utrymme åt datorsäkerhet. Skälet är uppenbart: En mycket stor andel av amatörradiostationerna i vårt land har idag minst en dator inkopplad. Därav vårt intresse för dator- och internetsäkerhet.

Den som har råd att köpa en dator, läsplatta eller en smart telefon har inte råd att försöka spara in de hundralappar per år som ett kvalificerat säkerhetsprogram kostar. Men inte ens det bästa säkerhetsprogram skyddar i förväg mot alla nya hot som dyker upp. Mot datoranvändarens egen godtrogenhet hjälper inga antivirusprogram.

Vi publicerade den 19 juli en notis om ID-stölder. Ett av råden för att skydda sig är där att hålla koll på sina uppgifter på nätet. Att aldrig svara på fantastiska fantasifulla ”erbjudanden”. Att veta att banker och myndigheter aldrig skickar ett mejl för att fråga om kontonummer på banken. Det är livsviktig kunskap på nätet.

Minst lika viktigt, är att se till att ha ett säkerhetssystem för datorn, som så långt det är tekniskt möjligt skyddar mot datorvirus, trojaner, id-hot och all annan datorkriminalitet som flyter omkring på nätet under dygnets alla sekunder.

Nätfiskemejl
Nätfisket fortsätter oförtrutet. Här är två pinfärska exempel.

”Skatteverket”
Det hade kanske varit på sin plats att tro att fiskemejl som agnats med uppgifter som uppgavs komma från Skatteverket, där myndigheten säger sig behöva kompletterande uppgifter för att kunna återbetala skatteåterbäring, har tjänat ut.

Men den sortens nätfiskemejl fortsätter oförtrutet att förorena inkorgarna. Nätfiskarnas envishet tycks tyda på att de ändå får napp emellanåt. Ett av de senaste i raden av fishingmejl som uppges komma från Skatteverket  har ärendemeningen ”Medlemskap Varsko”. Det lyder:

Hej!
Enligt dina onskemal kommer vi att avsluta ditt medlemskap dar du far din aterbetalning 21/07/2015. Du kan fortsatta att ta emot arliga bidrag pa ditt konto endast om ater bekrafta dem.
Klicka har for att bekrafta dina information

Hur många svenskar tror att Skatteverket inte hade de svenska tecknen å, ä och ö på sina datorer? Gör som du uppmanas: Bekrafta, klicka – och du har gjort ditt livs misstag.

41 miljoner för att hjälpa ”översten” föra ut pengar från Afganistan
Till de mest fantasifulla agnen hör ett som damp ned i redaktionens inkorg för ett par dagar sedan. Där är det en överste (Col.) Thomas Collins som behöver hjälp att föra ut ut 16 miljoner dollar ur Afganistan. Pengarna sägs vara hans andel av krigsbyte efter tillslag mot terroristläger där borta. För besväret  erbjuder han 30 procent, drygt fyra miljoner dollar eller 41 miljoner svenska kronor.

Lita aldrig på någon, som uppmanar dej att du ska lita på honom eller henne
Överstens rubrik på mejlet är ”I need your trust”, skrivet med enbart stora bokstäver. Han nödrop ”Jag behöver lita på dej” är en omvänd variant av det man ibland hör: ”Du vet att du kan lita på mej”.

Med en stor portion extra misstänksamhet granskar jag alltid den som säger de orden till mej. Vem, mer än den som är ut för att manipulera sin omgivning, har anledning att tro att hen inte skulle vara att lita på?

Mejlet från den självutnämnde översten Collins kommer från en postadress som uppges vara från hans titel och namn ”@nato.com”. Hur pass mycket att lita på är då översten, när svaren ska skickas till någonting ”@gmail.com”?

Sammanfattning
— Gå inte ut på nätet med din dator, eller vad du använder, utan att ha ett kvalificerat säkerhetssystem. Om du har råd att ha dator, eller annat som du går på internet med, då har du inte råd att låta bli att betala för ett bra säkerhetsprogram.
— Var ytterst rädd om dina uppgifter på nätet. Bestämmer du dej för att hjälpa översten, då har du garanterat satt en av dina sista potatisar. Den kommer att kosta.
— Till sist en sak som inte enbart har med datorer att göra: Fundera ett varv extra ifall någon du talar med försöker övertyga dej, om att du kan lita på honom eller henne.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com