60 procent risk för geomagnetisk storm idag

Posted by Erik SM7DZV on 31 juli, 2015 in Nyheter |

NOAA

I dag, 31 juli, räknar NOAA:s rymdväderprogostiserare med 60 procents risk för polär geomagnetisk storm. Det som vållar oron är ett så kallat CIR, ett ”motroterande” område med massa från solen, som väntas träffa jordens magnetfält under dygnet.

CIR utläses som Co-rotating Interaction Region. CIR är övergångs- eller gränszoner mellan snabba  och långsamma solvindsflöden. I sådana gränszoner samlas plasma, som följer med solvinden, så att tätheten ökar. När ett sådant område träffar jorden påverkas jordens magnetfält. Sannolikheten för norrsken ökar också.

spor E 31 juli

DX Maps bild av sporadiskt E på förmiddagen den 31 juli. Klicka här för att gå till DX-Maps och få en bild av hur det ser ut i realtid.

 

Jonosonden vid Juliusruh på Rügen visar lågt MUF och lågt kritiskt värde, cirka 4,8 MHz nu vid 9-tiden (2015-07-31). Förklaringen ligger sannolikt i förekomsten av sporadiskt E över södra Östersjön just nu. Sporadiskt E finns också  i sydöstra Europa vilket också visas av de aktuella öppningarna på 6 meter.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com