Forskare varnar för flimret från LED-lampor

Posted by Erik SM7DZV on 2 augusti, 2015 in Nyheter |

DN_seDagens Nyheter rapporterar idag om en forskarrapport som varnar för flimrande LED-lampor.

Författare till rapporten är Hillevi Hemphälä, doktor och forskare vid institutionen för Designvetenskaper på Lunds tekniska högskola. Det Hemphälä studerar är flimret från lamporna

Hemphälä har genomfört en laboratorieundersökning av ett 50-tal led-lampor på den svenska marknaden. Rapporten kommer att publiceras senare i år. Författaren avslöjar redan nu att resultaten pekar på allvarliga brister hos flera produkter.

Konstruktionen  av många ledlampor gör att de tänds och släcks med mycket hög hastighet. Lamporna flimrar. Det är ett flimmer som inte observeras av individen men som ögat och hjärna registrerar. Kännedom om flimret är inget nytt. Flimmer från lysrör och gamla bildskärmar har för många vållat huvudvärk, koncentrationssvårigheter och ögonbesvär.

Konsumenterna har inte en chans
– Vissa produkter är väldigt bra, säger Hillevi Hemphälä till Dagens Nyheter, men många är urusla. Konsumenterna har ingen chans att avgöra vilka som är bra. Prislappen är inte heller till någon hjälp.

SSA har studerat EMC-egenskaper
SSA har tagit initiativ till och genomfört mätningar på flera olika ledlampor, men dessa mätningar har varit av en annan typ. De har inriktats på användarsäkerhet och EMC-störningar. Det senare handlar om hur lamporna på olika sätt vållar radiostörningar i sin omgivning. I flera fall har SSA anmält bristfälliga produkter till Elsäkerhetsverket, som efter egna kontroller utfärdat försäljningsförbud för en del av produkterna.

SSA:s EMC-grupp har inte släpp några nya EMC-rapporter under de senaste tre månaderna. Vi länkar därför till den senaste artikeln i ämnet på SSA:s hemsida. Den handlar om Clas Ohlsons nya EMC-laboratorium där man kan mäta EMC-egenskaper hos elektriska produkter.

Länkar:

Dagens Nyheter.
Lunds Tekniska Högskola.
SSA – Clas Ohlson inviger nytt EMC-laboratorium.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com