Optimalt läge för meteorscatter på onsdag

Posted by Erik SM7DZV on 10 augusti, 2015 in Nyheter |

Det lär kunna bli hyggliga förutsättningar för meteorscatter under veckan.  Det beror på att Jorden så här års, omkring den 12 augusti, passerar genom meteorregnet Perseiderna. Uppgiften har vi hämtat från SVT-Text idag.

Ni som lyckas med bravaden att köra meteorscatter: Skicka gärna in några rader till redaktionen. Jättemånga är intresserade både av om det går och om hur det går till.

Månen i nedan
I år kommer meteorerna att synas extra tydligt eftersom månen är i nedan. Då natthimlen är mörkare syns meteorerna bättre än annars. Störst chans är på onsdag kväll men de kan vara synliga från idag tills på lördag.

Kommer varje år omkring den 12 augusti
Wikipedia vet berätta att Perseiderna, ibland även kallad Laurentiussvärmen, är ett meteorregn med störst aktivitet omkring den 12 augusti varje år, orsakad av kometen Swift-Tuttle. Perseiderna har fått sitt namn eftersom den punkt på himlen som de ser ut att komma från, den så kallade radianten, ligger inom stjärnbilden Perseus.

Gör så här om du vill spana efter meteorregnet
Börja med att leta upp Cassiopeja. Börja vid Karlavagnen, följ det bakre hjulparet till Polstjärnan. Fortsätt förbi tills du hittar ett tydligt W. Det är Cassiopeja. Leta rätt på Orion. Tänk dej en linje mellan mellan Cassiopeja och Orion. Börja vid Cassiopeja, gå en tredjedel av avståndet i riktning mot Orion. Där, ungefär, kan du hitta Perseus.

Mörkt ska det vara
I stora städer och upplysta tätorter lär du inte ha så stor chans att se stjärnfallen. Mörk ska det vara.

//Erik SM7DZV

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com