Japanska studenter: Hälp oss samla in data från SPROUT-satelliten!

Posted by Erik SM7DZV on 11 augusti, 2015 in Nyheter |

Studenter vid Nihon University i Japan söker hjälp från radioamatörer att samla in uppgifter från SPROUT-satelliten. Telemetridata från SPROUT sänds på 437.525 MHz FM (1k2 AFSK AX.25), anropssignalen är JQ1ZJQ och sänds på telegrafi. 

SPROUT står för SPace Research On Unique Technology. Satelliten utnyttjar en uppblåsbar membranstruktur (teknisk obegriplighet för tjänstgörande redaktör). SPROUT sköts upp den 24 maj 2014 från Tanegashima Space Center i Japan.


Det är nödvändigt för projektgruppen att in få tillräckligt med data från satelliten, något som kan vara svårt ifall man bara använder sig av en markstation. Projektgruppen vänder sig därför till satellitentusiaster och ber dessa försöka ta emot och vidarebefordra telemetridata från SPROUT på 437.525 MHz FM (1k2 AFSK AX.25), anropssignalen är JQ1ZJQ och sänds på telegrafi. Mejla rapporterna till projektgruppen. Klicka här.

SSTV
Satelliten sänder också SSTV, slow scan TV, på 437.600 MHz. Signalen innehåller FM digitalker (talsyntes) och en digipeater (även den på 437.600 MHz).

Klippväg
Vi har klippt nyheten från ARRL:s nyhetswebb vilka i sin tur har klippt från AMSAT-UK.

Länkar
AMSAT-UK nyhetsnotis
ARRL:s nyhetsnotis

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com