Nytt ryskt vapen slår ut moderna radiosystem,
gps och datorer

Posted by Erik SM7DZV on 17 augusti, 2015 in Nyheter |
Ceremony_signing_the_laws_on_admitting_Crimea_and_Sevastopol_to_the_Russian_Federation_1

Under konflikten i Ukraina har Ryssland använt vapen som slår mot datorteknik och kommunikationer. Vapnen skrämmer NATO. På bilden skriver Vladimir Putin under den lag som införlivade Krim i den Ryska Federationen. BILD: Wikimedia commons. KÄLLA (bild): www.kremlin.ru.

För något år sedan publicerade ssa.se en artikel, av Ingvar SM6CBQ, som handlade om utveckling av amerikanska vapensystem som syftade till att slå ut datorer och liknande högteknologisk elektronik. Svenska Dagbladet rapporterade i går om ett liknande vapen som utvecklats av Ryssland, och som tagits i bruk under konflikten i Ukraina.

Svenska Dagbladet rapporterar att Ukrainas väpnade styrkor redan fått känna på effekterna av det nya ryska vapensystemet. Tidningen skriver:

Putins nya supervapen skrämmer Nato. De slår ut kommunikation och gps-system och gör moderna vapensystem obrukbara. Kanske klarar sig inte ens det nya stridsflyget F-35 mot den nya tekniken. Rysslands nya vapen skrämmer amerikanerna och Nato…

– Inga amerikaner har varit utsatta för ryskt artilleri- eller raketbeskjutning, eller upplevt rysk elektronisk krigföring, störning och kartläggning. Men det har ukrainarna. Vi har lärt oss mycket från dem, säger Hodges till amerikanska Defense News.

Ryssarnas elektroniska krigföring har varit så effektiv och förödande i östra Ukraina att den också skulle ha varit ödesdiger för amerikanerna och Nato.

Klicka här för att läsas artikeln

SvD om Rysslands nya vapensatsningar
Idag har SvD en artikel som handlar om Rysslands nya vapensatsningar. Klicka här för att läsa mer.

Svenska Försvaret lade ned telegrafin
Svenska försvaret lade ned telegrafiutbildningen för cirka 15 år sedan. Sista gången FRO genomförde sin årliga veckolånga avrostningskurs för telegrafister, FRO 13/5, var 2003. Länder som bland annat USA och Ryssland har fortfande telegrafin kvar i sin arsenal.
//Erik SM7DZV

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com