Öländsk berggrund – från bläckfisk till Alvar

Posted by Erik SM7DZV on 17 augusti, 2015 in Nyheter |
Jan Mikalesson_ SCN0035

Mjukstart på fyrhelgen: Geologen Jan Mikaelsson förklarar Ölands geologiska utveckling, från bläckfisk till alvar, för radioamatörerna. FOTO (c): Erik SM7DZV.

I morgon, lördagen den 15 augusti, börjar Internationella Fyrhelgen. 18 svenska fyrar aktiveras. En av de tre fyrarna som aktiveras på Öland är traditionsenligt Långe Erik vid Ölands norra udde.

Ölands Radioamatörer genomför arrangemanget och liksom i fjol deltar SM6CTQ:s Järngäng, en grupp telegrafister som varje sommar åkte till Karlsborg för att under en kursvecka i FRO:s regi träna för att bibehålla telegrafitakten. I år är det ett 15-tal av de forna K3-eleverna som åkt till Norra Öland.

Jan SM5XAP i Gillberga stenbrott_DSCN0019

FRO:s f.d. generalsekreterare Jan Johansson SM5XAP från Norrköping under fredagens besök i Gillberga stenbrott. FOTO  (c) Erik SM7DZV

I kväll träffades man för middag på Böda Hotell och efterföljande samkväm, där Lars SM0OY blev vederbörligen gratulerad inför sin nära förestående 75-årsdag. I morgon drar allvaret igång. Då blir det radiotrafik, auktion och några korta seminarier.

Tidigare i eftermiddag åkte gruppen till Gillberga Stenbrott, där geologen Jan Mikalesson höll en engagerad och mycket uppskattad föreläsning om den öländska berggrundens tillblivelse.

Den öländska kalkstenen är Sverige yngsta berggrund, bara 500 till 600 miljoner år gammal.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com