Rapport från Järngängets träff på Öland*

Posted by Erik SM7DZV on 17 augusti, 2015 in Nyheter |
SM6CTQ

Kjell Nerlich SM6CTQ fotograferad 2002 framför Skolhuset på K3 i Karlsborg. I Skolhuset finns två lektionssalar för telegrafi. Det var här Kjell var kurschef och lärare för FRO:s telegrafister under den årligen återkommande kursen FRO 13/5. Kursen genomfördes sista gången 2003. Men eleverna vägrar mucka. I år träffades man i Böda på norra Öland. FOTO Lars Nordgren SM0OY.

— Av Janne Johansson, SM5XAP, F.d. generalsekreterare i FRO —

I årets traditionsenliga träff, den 14—16 aug, med ”SM6CTQ:s Järngäng”, var det många före detta Hemvärnstelegrafister med Försvarsmaktens guldmedalj i telegrafi i bagaget som deltog (125-takt).

Liksom föregående år var det Böda gamla järnvägstation och fyren Långe Erik på norra Öland som var platsen där vi träffades för att berätta gamla minnen och skrönor från kurserna i Karlsborg, Östersund, Ånn och på Fårö.


Många duktiga lärare
I detta sammanhang nämndes särskilt några av våra duktiga lärare som lämnat många positiva minnen efter sig och som järngänget särskilt vill nämna:
Lennart Jansson Boden, Sven Arntzén och Sten Söderberg Östersund, Lennart Johansson Enköping, Roland Axelsson Skövde, Jorma Ahonen Marinen, f d hedersmedlemmen Curt ”ISA” Israelsson, Kjell Nerlich Karlsborg och Lars Nordgren Stockholm. Många fler av våra duktiga HF lärare nämndes också och även dessa har lämnat många trevliga minnen efter sig.

DSCI0016

En bild från Järngängets träff på Öland 2014: Sven Hed, Älvdalen, SM4DIG studerar solaktivitet under överinseende av astronomen Bertil Petersson, Uppsala, SM6VZW. FOTO: Erik SM7DZV.

Syfte: Telegrafi från Långe Erik
Syftet med träffen var, förutom trevlig samvaro, att utväxla ett stort antal förbindelser medels korta och långa signaler samt via telefoni på kortvågsbanden i samband med årets internationella fyrhelg.

Föreläsning om Ölands geologi
Besöket i Gillberga Stenbrott med föredrag av geolog Jan Mikaelsson om Ölands utveckling under årmiljonerna var också mycket intressant och sevärt.

Nyhetssida om amatörradio
Värd för träffen var Erik Nyberg, välkänd FRO:are och numera också ordförande för Ölands radioamatörer. Erik har en intressant och välbesökt hemsida för oss som sysslar med radio, tele och data. Kolla gärna sidan regelbundet, för att ta del av nyheter om amatörradio och då och då datasäkerhet. Klicka här.

15 FRO-are deltog i år
I årets träff deltog ca 15 deltagare från FRO, förutom Erik Nyberg, kan bl.a. nämnas Kjell Nerlich, Lars Nordgren, Jan LeGrand, Ulla Larsson, Stefan Nilsson, Joacim Nilsson, Rainer Randell, Rikard Wärff, Lennart Nordahl, Jan Lennström och undertecknad samt från SSA Eric Lundh.

Jan Johansson, SL 8059
rapportör

* SM6CTQ:s järngäng
SM6CTQ:s Järngäng, en grupp telegrafister som varje sommar åkte till Karlsborg för att under en kursvecka i FRO:s regi träna för att bibehålla telegrafitakten. I år var det ett 15-tal av de forna K3-eleverna som åkt till Norra Öland.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com