Dagens Industri: ”När inträffar nästa superflare?”

Posted by Erik SM7DZV on 18 augusti, 2015 in Nyheter |
Flare 5 nov 2014_Bild NASA_SDO

Flare, M-klass, den 5 november 2014. M-klass är mellanstora. X-klass är det verkligt stora, som kan vara förödande för el-, tele- och datasystem. Läs här om klassificeringen av flares. FOTO NASA/SDO.

Våra nyheter har under sommaren ägnat återkommande uppmärksamhet åt solfysik och solaktiviteter. Dagens Industri var i förrgår inne på samma spår med en artikel rubricerad ”Solexplosionen som hotar jorden”. Frågan som tidningen  ställer är

När inträffar nästa så kallade superflare? Det vill säga ett så stort utbrott på solen att säkerheten på hela jorden hotas. Forskare verkar vara positiva besked på spåren.

 

Vår kommentar:
Tidsserieanalyser av utbrott på andra stjärnor än solen

Amerikanska forskare har nu gjort tidsserieanalyser och dragit slutsatsen att det brukar dröja cirka 350 år mellan varje sådan flare. Räknar man från 1859 är det inget att oroa sig från idag. Räknar man från 1922 när Telegrafstationen i Karlstad brann ned så är det ännu lugnare. Men ska vi räkna från före 1859 kan vi ligga pyrt till. En annan hake är att forskarna har studerat andra stjärnor än solen.

Tidsserianalyser med inbyggda slumpkomponenter är alltid intressanta ur matematisk synvinkel. Jämför gärna med Box-Jenkins.

Furirens visdomsord
Den statistiskt luttrade redaktören brukar allt som oftast luta sig mot furiren i infanteriet som undervisar väringarna i orientering:

— Vid bristande överensstämmelse mellan karta och terräng ska störst tilltro sättas till terrängen…

Det är sådant som kallas att gilla läget.

//Erik SM7DZV

Länk
Länk till DI:s artikel.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com