Solutbrott i morse störde kortvågstrafiken

Posted by Erik SM7DZV on 22 augusti, 2015 in Nyheter |
Flare 2015-08-22 kl 06_50

Grafisk bild av solfacklan, flare, som inträffade i morse (publicerat 2015-08-22) klockan 05:50 UTC. Klicka på bilden fölr att uppdatera och se situationen just nu. KÄLLA NOAA.

Efter flera veckor av mycket lugn sol inträffade i morse, klockan 06:50 UTC, ett utbrott som direkt påverkade radiokommunikationerna på kortvåg. Det var en flare, solfackla, som nätt och jämt nådde gränsen för M-klass. Dämpningen på de låga frekvenserna blev omedelbar och påtaglig, cirka 16 dB på 80-metersbandet. Eftersom utbrottet var måttligt har konditionerna återhämtat sig snabbt. En timme senare var dämpningen i jonosfären bara cirka tre dB på 80 meter. Solen har därefter forsatt vara aktiv. Mer kan komma.

Solfläck som växer snabbt
Skälet till utbrottet hittar vi i en solfläck, AR2403, som har mer än fyrdubblats under de senaste två dygnen. Den har nu en diameter av mer än 90 tusen kilometer och medför risk för fler medelstora (M-class) solfacklor.

Se situationen just nu. Klicka på bilden för länk till NOAA. Kan även nås via fliken Rymdväder i vår verktygslåda.

2015-08-22 10-19_144MHz

DX-maps på 2015-08-22. Bilden visar situationen på 2 meter mellan 0715 och 0815 UTC. Klicka på kartan för att se hur situationen är just när du läser.

Bra konditioner på två meter
Konditionerna på två meter är just nu mycket goda. En radioamatör som i går kväll  körde med blindkäpp från nära Heby i Uppland gick in utan problem på repeatern i Böda på norra Öland. Vid samma tillfälle gick en bilburen mobilstation in, på samma repeater, klockrent från Hörby i Skåne. Även i dag på förmiddagen står sig 2-meterskonditionerna.

Få QSO på 50 MHz
DX-maps redovisar bara några få områden med sporadiskt E. Trafiken på 50  MHz är låg jämfört med tidigare i veckan.

//Erik SM7DZV

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com