Vindarnas uppkomst på Jorden
— NASA-video vinner prestigepris

Posted by Erik SM7DZV on 24 augusti, 2015 in Nyheter |
Dynamic Earth

NASA har vunnit ett pris för bästa vetenskapliga visualisering. Det är en produktion som ingår i filmen Dynamic Earth och handlar om hur koronamassautkast från Solen blir drivkraft för Jordens klimat. Klicka på bilden för länk till videon. Bilden klippt ur videon. Image Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center.

Uppdaterat 2015-08-28
SVT Webb 2015-08-28

Länk till SVT.

I veckan blir det tio år sedan orkanen Katrina ödelade New Orelans i USA. Inför tioårsdagen av katastrofen höll president Obama ett tal i New Orleans. Presidenten erinrade om vad som gjort under återuppbyggnadsarbetet och om allt som återstår att göra.
Klicka här för att läsa om presidentens tal på SVT:s nyhetswebb.

Orkaner är dock en en del av tillvaron på stora delar av Jorden. NASA har nyligen vunnit ett prestigefullt pris i en tävling om bästa vetenskapliga visualisering. NASA:s video handlar om hur en soleruption, ett koronamassautkast, påverkar Jorden och är motor för vårt vädersystem.


NASA har ett vetenskapligt visualiseringscentrum i Greenbelt Mayland. Centrumet har nyligen har vunnit första pris i en tävling som gick ut på att skapa bästa vetenskapsvideo.

Det vinnande bidraget visar hur partiklar från solutbrott bombarderar Jorden och hur solenegrin driver Jordens klimat och väder. Visualiseringen skapades till filmen Dynamic Earth, en spelfilm för planetarium som producerades av  Thomas Lucas och med skådespelaren Liam Neeson som berättare. Filmen visas världen över och beräknas få en publik på en halv miljon människor.

Länkar
Här är länk till videoklippet. (Klicka på bilden överst i artikeln för att ladda ned en version med engelsk undertext som underlättar för betraktaren.)

Mer om Katrina: NASA On Air: NASA:s uveckling av orkanmodellering efter Katrina, för tio år sedan.

 //Erik SM7DZV

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com