Australiensiska IPS varnar för dåliga kortvågskonditioner

Posted by Erik SM7DZV on 26 augusti, 2015 in Nyheter |

Austaliska regeringen Space Weather Services

Australiensiska IPS varnar för dåliga kortvågskonditioner idag den 26 augusti och i morgon. Solfläcksgruppen AR 2403 har potential för ytterligare medelstora (M-class) solfacklor (flare) och risk för en svag X-klass flare. Kortvariga fade-outs på kortvåg är troliga under de närmaste två dygnen.

När kortvågen drabbas av  dämpning i jonosfären till följd av flares är det de lägsta frekvenserna som drabbas hårdast. Den bästa metoden är då att försöka på en högre frekvens. När konditionerna försämras till följd av att den kritiska frekvensen och MUF sänks är det de högsta frekvenserna som påverkas först. Den bästa åtgärden då är att försöka med en lägre frekvens.

I verktygslådans länk till NOAA kan man lätt avgöra ifall solen har haft utbrott, storleken på solfacklan (flare) och dämpningen i olika frekvensområden. I verktygslådans länkar till jonosonder kan man avläsa kritisk frekvens och MUF för att avgöra hur MUF utvecklas.

//Erik SM7DZV

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com