Skulle du kunna följa med Ove SM7XBI
på DX-pedition till Heard Island i mars?

Posted by Erik SM7DZV on 28 augusti, 2015 in Nyheter |
IMG_8777

Ove SM7XBI tillbringar vintrarna på Dominica som J79XBI. I mars följer han med på en expedition till Heard Island VK0, nära Antarktis. Foto (c) Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

Ove SM7XBI kommer att delta i en expedition till Heard Island nästa vår. Frågan är om han blir ensam svensk i den 14 man starka gruppen av radiooperatörer. Expeditionen seglar ut med Braveheart från Kapstaden den 10 mars. Då är det höst på Heard Island.

I mars/april 2016 kommer en DXpedition under ledning av Bob KK6EK och Rich KY6R att aktivera Heard Island. Just nu pågår slutfasen av planeringsarbetet för expeditionen.

Det ledningen för expeditionen gör nu är att söka kvalificerade radiooperatörer. En som har bjudits in att delta är Ove SM7XBI i Södra Slätafly, Torsås. Han har tackat ja.

-Jag har aldrig själv kört Heard Island, och jag tvekar inte att delta, när jag nu får chansen, säger Ove. Men jag skulle verkligen vilja ha med ytterligare någon skicklig svensk operatör.

Har du möjligheter att delta?
Den öppna frågan till Sveriges radioamatörer blir därför: Känner du dej tillräckligt kvalificerad och har du tid och möjligheter att delta i ditt livs radioäventyr? Den som känner sig kvalificerad och har möjligheter i övrigt att delta uppmanas att kontakta Ove.

Hemsida Heard expedition 2016

Klicka på bilden för att komma till expeditionens hemsida på nätet.

Senaste aktivering 1997
Senast Heard Island aktiverades, som VK0IR var 1997. Vid den tidpunkten var det det mest eftertraktade prefixet i världen. Bob ledde även den expeditionen, vilken trots att den genomfördes i botten av solfläckscykeln registrerade ett världsrekord i fråga om antalet QSOn. Bob har skrivit om den expeditionen in en bok som han gett ut.

Heard i Google Earth

Heard Island ligger i södra delen av Indiska Oceanen (uppe i vänstra hörnet av textrutan). Klicka på bilden för att se den i större format. Bilden framtagen med hjälp av Google earth.

Skälen till att Heard Island inte aktiverats på nästan 20 år är bland annat kombinationen av kostnader, tid för sjöresan och de tillstånd som krävs. Sist, men minst lika viktigt, handlar det om att skapa support och säkerhet på alla plan för en expedition till en subantarktisk ö. Svårigheterna har lett till att ingen velat tackla denna stora utmaning.

– Mot den bakgrunden är det inte förvånande att Heard Island på nytt klättrat upp mot toppen på listan över de mest eftertraktade prefixen, skriver Bob.

Planerat i tre år
Det är tre år sedan Bob började planera för expeditionen. Nu har han kommit till det stadium att han skapat en tillräckligt stabil organisation, materiellt och med tillräcklig säkerhet för deltagarna, för att kunna realisera den.

Seglar från Kapstaden i mars 2016
De 14 expeditionsmedlemmarna kommer att avsegla med Braveheart från Kapstaden den 10 mars 2016. Frågan är ifall Ove SM7XBI blir ensam Svensk ombord.

LÄNKAR
Till expeditionens hemsida på nätet.
Wikipedia: Om Heard Islands.

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com