Chuck AA0HW utvecklar iCW
— telegrafi över internet

Posted by Erik SM7DZV on 3 september, 2015 in Nyheter |
PC010493

Chuck AA0HW i sitt radioshack. Chuck var med om att starta det första iCW-nätet, Telegrafi över Internet, redan 2009. FOTO: Privat.

icwLOGO— Av Erik SM7DZV —

Uppdaterat 2015-09-04 klockan 0915.

2009 inledde en grupp high-speed-telegrafister i USA försöken att sända telegrafi över internet, iCW.

Man försökte hitta ett sätt att köra högtakts-telegrafi via vanliga chat-forum för tal. Gruppens medlemmar var frustrerade över skakiga konditioner som ledde till att alla inte kunde höra varann.

Det var orsaken till att Chuck AA0HW tillsammans med några andra började utveckla ett system för att köra telegrafi över internet. Problem man hade att brottas med handlade om att få till en behaglig ton och att undvika fördröjning. Det går inte att sända telegrafi om medhörningen ligger efter i tid. Idag är man i mål.

När konditionerna var riktigt dåliga hände det att ingen i gruppen kunde höra någon annan. Ett annat problem i sammanhanget har med amerikanska geografiska förhållanden att göra: Landet är stort och många kan inte höra varandra på grund av avståndsbegränsningar och skipzoner på olika frekvenser.

MUMBLE – en programvara som funkar
– Det tog oss ett tag att hitta MUMBLE, berättar Chuck AA0HW, som arbetar med utveckling av programvaran. Mumble är ett program som är lämpligt för att köra CW över internet.

– Det visade sig vara det som passade oss bäst vid sändning och mottagning av telegrafi med audiotoner över VOIP, särskilt vid höga hastigheter, säger Chuck.

P8180414

Chuck AA0HW tillsammans med hustrun Vicki vid familjens flygel. Till Chucks musikaliska favoriter hör svensk folkmusik. FOTO: Privat.

Startade första nätet 2009
– Vårt allra första iCW-nät, startade vi 2009. Vi hade ett antal telegrafister inloggade på iCW MUMBLE-servern, och vi hade QSO från olika platser i världen.

Enkel eller komplicerad setup – Välj själv
– Att sätta upp sin utrustning för att köra telegrafi på Mumble kan antingen vara en enkel procedur med bara en manipulator, sidton och Mumble,  eller också kan det vara en sofistikerad och i detalj genomtänkt kombination av såväl hård- som mjukvara.

Klient – Server
Sättet som Mumble är implementerat, med klient-serverstruktur, tillåter många telegrafister att vara inkopplade på Mumble-servern samtidigt, berättar Chuck. Du kan välja mellan många olika Mumble-kanaler/-rum för att träffa en vän eller en grupp av vänner, eller för att ha QSO i ett privat rum.

Kort fördröjning möjliggör QRQ
– Vi använder MUMBLE VOICE CHAT som iCW server. Den har den bästa ljudkvaliteten för telegrafiljudtoner  och mycket kort fördröjning, vilket gör det möjligt att sända telegrafi i mycket hög hastighet, säger Chuck.

Server i Kaliforninen
– Vi har köpt en professionell Mumble-server i Kalifornien, som tillåter oss att köra full duplex med upp till 25 iCW-telegrafister inloggade samtidigt. Vi kan köpa till mer om det skulle behövas, så att vilken iCW-operatör som helst kan ropa in när som helst. Det blir då heller inget behov att vänta på att någon annan ska sluta sända.

Swedish Fists – ett av ”rummen”
– Det finns gott om individuella kanaler tillgängliga för dej och din telegrafistvänner där ni kan träffas i ett av ”iCW-rummen” och vara ostörda från resten av CW-aktiviterna på iCW-servern.

Ett av iCW-rummen är Swedish Fists, som visas på skärmklippet nedan.

sm6cbq_ingvar_ 1 spalt

Ingvar SM6CBQ, elektronikkonstruktör och engagerad i iCW. FOTO: Privat

Ingvar SM6CBQ en av deltagarna
En svensk radioamatör som engagerat sig i iCW-projektet är Ingvar SM6CBQ i Habo. Ingvar som är gammal elektronikkonstruktör har tillsammans med sin vän och mångårige arbetskamrat Ebert SM7VRI designat och tillverkat en så kallad Wien-brygga. Konstruktionen ger en näst intill perfekt sinus. Ett av problemen uppstod när man ska skifta tonfrekvens.

Wienbrygga blev för krångligt
– Fyra komponenter måste ändras samtidigt för varje frekvens och det var krångligt och därmed en stor nackdel. Med de nya digitala filtren som Chuck nu använder så kan man använda en IC 555.

– IC555, som är en av de mest mångsidiga kretsarna för att bland annat konstruera en oscillator, säger Ingvar. I sin ursprungliga form ger kretsen en fyrkantvåg som verkligen inte är behaglig att lyssna till. Men Chuck har kombinerat den med audiofilter av samma sort som musikindustrin använder och på det sättet skapat en audio som är perfekt som telegrafiton. Den wienbrygga Ebert och jag tog fram blev för krånglig, så den har utgått.

Mumble-servrar i Europa
Det lär finnas två fria MUMBLE-servrar med begränsad kapacitet för iCW i Europa, en i Tyskland och en i Ryssland. Redaktionen saknar entydiga och detaljerade uppgifter om dessa.

Mer info
Ingvar SM6CBQ har under lång tid haft kontakt med Chuck AA0HW, och Ingvar är den som  har mer info om iCW till den som är intresserad.

Länkar
https://sites.google.com/site/icwoip/
https://groups.google.com/forum/#!forum/i_cw
Exempel på videoinfo om iCW på YouTube

 

Skärmklipp iCW

Skärmklipp iCW operatörssida, 2015-09-02.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com