Radiomastens krokiga resa genom Sverige
— Från Forsmark till Mölltorp via Brunflo

Posted by Erik SM7DZV on 7 september, 2015 in Nyheter |
Roland SM6IPL surrar masten före transporten från Böda DSCN0196

Roland SM6IPL surrar masten före avfärden från Böda på norra Öland. FOTO Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

I lördags omkring klockan åtta på kvällen kom Roland SM6IPL hem  med sin nya radiomast till Mölltorp, åtta km väster om Karlsborg. Han kom från Böda på norra Öland och hade då varit ute på vägarna i 14 timmar.

Masten, ett 18 meters Versatower,  hade Roland löst genom ombud, när Ölands Radioamatörer hade auktion på radioutrustning under Internationella fyrhelgen. Den kom närmast dessförinnan från SM3NFB i Brunflo. Innan dess hade den stått hos Willy SM0DTD ute vid Landsfjärden på Södertörn. Innan dess stod masten i närheten av Forsmark. Lång har resan varit från Forsmark till Mölltorp.

Antennmast Södertörn 2007 DSC02776

Rolf SM5MX, Torsten SM3NFB och Willy SM0DTD grinar illa och tar i så det knakar när man lyfte ned Versatowret från fundamentet 2007. FOTO Quynh Huong. Klicka på bilden för att se den i full storlek.

Torsten bodde i Vietnam sedan 1991, när han 2007 bestämde sig för att gradera upp antennfarmen på sitt svenska QTH i Brunflo. Han hittade ett Versatower på Södertörn, gjorde upp affören med Willy SM0DTD, hyrde ett båtsläp i Östersund och rullade iväg.

Där, på Södertörn, stötte mångårige vännen Rolf SM5MX till och på tre man hand monterade man ned den blytunga masten och lastade den på båtsläpet, och så gick resan tillbaka till Brunflo. Det var en skakig resa. Båtsläpet började wobbla vid 70 kilometer i timmen, så det gällde att hålla hastigheten under kontroll. Men allt gick väl.

Använd alltid kondom!
Masten har så kallat bergfäste som förutsatte ett gjutet fundament. Torsten återanvände ritningar som tidigare använts i Böda. På bilden av pelararmeringen och korgen med gängstänger har återfyllnad gjorts upp till överkant av bottensulan. Sista bilden från gjutningen. Skydda gängerna noga, använd alltid kondom.

Klicka för ritning
Klicka för att se ritning och detaljer (pdf-fil 2.2 Mbyte) Mastfundament VersaTower 18 m.

 

Torstens TH-11DX 2014

Torstens HyGain TH-11DX på masten i Brunflo 2014. FOTO: Erik SM7DZV. Klicka på bilden för att se den i större format.

För två år sedan ersatte Torsten sin korvågsYAGI med en ny, en HyGain TH-11DX Super Thunderbird.

Under våren i år, 2015, mognade Torstens och hans hustrus beslut att byta Brunflo mot Sundsvall. Flyttlasset går den 15 september, tisdag nästa vecka. Torsten bestämde att radiomasten, rotorn, flera antenner och ett gammalt SB-200 slutsteg skulle gå till Ölands Radioamatörer, där han är medlem. Klubben, fattig som en kyrkråtta, anordnade auktion i Böda, där Roland blev ägare till VersaTowret.

Stollaprov!
Men innan auktionen, och innan mäklaren skickade fotograf till Villavägen i Brunflo, skulle masten fraktas från Brunflo till Böda, där auktionen skulle hållas. Uppgiften föll på undertecknad och på Björn SM7HDZ. Böda – Brunflo, 90 mil enkel resa. Plocka ned TH-11an och masten. Lasta på båtsläp, hyrt på Frösön, och börja tugga sig söderut. Avresa från Brunflo 0630 framme i Böda klockan 22 på kvällen. Lossat och klart klockan 23, i säng halv ett på natten.

Dag 2: avfärd norrut på morgonen för undertecknad. Båtsläpet skulle tillbaka till uthyraren på Frösön. Samtidigt började Torsten köra söderut. Bilarna möttes vid en bensinmack mellan Katrineholm och Flen. Torsten tog hand om släpet och körde norrut, undertecknad vände söderut mot solens och vindarnas ö. Resan till Öland gick bra. Värre var det för Torsten, som fastnade i köer till följd av två olyckor, en på väg 55 och en på E4-an i närheten av Gävle, och förlorade en och en halv timmes körtid. Vid tvåtiden på natten stod i alla fall båtsläpet på sin plats hos Statoil på Frösön.

Masten var nu på plats, väntande på auktion och spekulanter. Britt, undertecknads XYL sammanfattade projektet och logistiken med ett urskånskt uttryck som inte kan missförstås: Stollaprov! I efterhand är jag nog benägen att erkänna att hon, som alltid, hade träffat huvudet på spiken.

Blir fäste för antenner för månstuds – EME
I lördags skrevs sista kapitlet. Roland SM6IPL kom med båtsläp från Karlsborg till Böda, sex timmars körning. Masten lastades enkelt och gesvingt, personalen hade erfarenhet efter generalrepetionen i Brunflo. Tillbaka till Mölltorp väster om Karlsborg. Framme omkring klockan åtta på kvällen. Lossat och klart en halv timme senare.

Rolands planer? Nu ska masten användas för antenner för månstuds EME-trafik. Just nu ligger 4 stycken 16 elements CUE-DEE YAGI-antenner för två meter och fyra stycken  23 elements hembyggda YAGI-antenner för 70 centimeter färdiga och väntar på montering. Det blir en intressant höst i Mölltorp.

Vertikal DSC09530-1

Diamond CP5HS

Torsten övervintrar i Da Nang
Torsten å sin sida planerar att tillsammans med hustrun Quynh Huong tillbringa vintrarna i Vietnam, i varma Da Nang.

I anslutning till deras lägenhet finns inte möjligheter att montera riktantenner för kortvåg. Det blir en vertikal som får rum på balkongen i stället. Valet har fallit på Diamond CP-5HS.

Klicka på länken för data om just den antennen.

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com