Italiensk schackspelare använde telegrafi (?)
för att fuska

Posted by Erik SM7DZV on 9 september, 2015 in Nyheter |
Ilia Chavchavadze och Ivane Machabeli i ett parti 1873

Ilia Chavchavadze och Ivane Machabeli i ett schackparti från 1873, en tid när det varken fanns webbkameror eller mobiltelefoner för att få fram tips på smarta drag att knäcka motståndaren med. BILD: Wikimedia.

— Av Erik SM7DZV —

BBC rapporterar om en italiensk schackspelare, Arcangelo Ricciardi, rankad 51366-a i världen, som under en turning plötsligt började vinna över flerdubbelt bättre motståndare. Tävlingsledningen tror att han använde telegrafiblinkningar för att få fram de vinnande dragen, och diskade honom.

Telegrafiblinkningar?
Tävlingsledningen i en av Italiens mest prestigfyllda schackturneringar observerade att Ricciardi blinkade på ett underligt sätt. Han höll också sin hand under ena armhålan, och vägrade flytta handen. Han konfronterades av domaren men vägrade att öppna skjortan. Ricciardi fick då passera en metalldetektor som gav utslag. Tävlingsledningen beslöt att med omedelbar verkan diskvalificera Ricciardi från tävlningen.

Tog hjälp av schackdator
Tävlingsledningen tror att den 37 årige Ricciardi använde en kamera som han hade hängande runt halsen, för att rapportera till någon med schackdator hur partierna gick. Kameran var kopplad med en smal koaxialkabel till lådan som Ricciardi hade i armhålan. Medhjälparen tros därefter ha skickat tillbaka förslag på nästa drag via telegrafi.

Länk
Läs rapporteringen kring händelsen på BBC.

Krigsfångemetod?
Att sända telegrafi genom att blinka korta och långa har visats på TV, när amerikanska krigsfångar använde samma metod. Redaktionen törs inte uttala sig om det verkligen har hänt eller om det enbart var inslag i fantasifull film eller sprionthriller.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com