Ryssland fördubblar försvarsanslag
och ökar spaningen mot Sverige

Posted by Erik SM7DZV on 17 september, 2015 in Nyheter |
Uppdaterat 2023-04-22.
IMG_7838

Severnaya Ten, Norra Skuggan, ett av de två ryska fartyg som lade till i Byxelkroks hamn den 30 oktober 2014. Vad hon gjorde där är det nog ingen i vårt land som vet.
FOTO: Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

SVT rapporterade i går att anslagen till den ryska krigsmakten har fördubblats sedan 2005. Enbart i år, från 2014 till 2015, ökas anslagen med 15 procent. Den ryska statsledningen hade enligt uppgift planerat ökningen till 20 procent, men man har inte råd. Landet har brist på pengar och teknik och oljepriset är lågt, kommenterar en företrädare för Stockholms fredsforskningsinstitut SIPRI. Under samma tid har USA:s försvarsutgifter minskat med 0,4 och Sveriges med 2,5 procent.

Nato flyttar sina positioner österut, och Ryssland anser att välden inte är säker. Ryssland ser sig fortfarande som en världsmakt och bedömer därför att man måste visa militär styrka, menar bedömare.

För svensk del har den ökade militära aktiviteten kunnat ses i form av flygövningar riktade direkt mot Sverige samt stora militära övningar tidigare i år i Finlands närområde.

I ryssarnas egen hotbild spelar Sverige en viktig roll. Ryssarna är irriterade över Sveriges signalspaning och har reagerat genom att öka sin egen signalspaning mot oss.

En av grunderna för det ryska agerandet finns i avslöjandena för två år sedan av den amerikanska signalspaningsorganisationen National Security Agency (NSA) och dess världsomspännande spaning. I det svepet lyftes även Sveriges motsvarighet, Försvarets Radioanstalt (FRA), och dessa verksamhet fram i ljuset.

I ett numera ofta citerat dokument från NSA tilldelas FRA:s spaning mot Ryssland högsta betyg av amerikanerna. I en nyhetsartikel i december 2013 rapporterade Svenska Dagbladet: ”FRA försåg NSA (…) med en unik samling om högt prioriterade ryska mål, såsom ledningen”.

BAKGRUND OCH LÄNKAR
Sveriges Television: Dubbelt så mycket till försvaret i Ryssland på tio år
Sveriges Television: Det görs för vår egen säkerhet
Svenska Dabladet: Irriterade ryssar ökar spaning mot Sverige

 

Historien om det ryska örlogsbesöket
i Byxelkrok
en oktobernatt förra året

IMG_7840_besk_webb

Bärgaren (?) Norra Skuggan t.h. och dess snabbgående följebåt under övernattningen i Byxelkrok.
FOTO: Erik SM7DZV

Den 30 oktober 2014 lade två ryska fartyg till i Byxelkroks hamn. Det ena av fartygen var Severnaya Ten, som ger intryck av att vara någon typ av bärgare. Tidigt morgonen därpå kastade man loss och några timmar senare försvann hon från AIS.

Severnaya Ten finns registrerad under två flaggor: Rysk och Marshal Islands. När hon lämnade Byxelkrok gjorde hon det under rysk flagg med hammare och skära.

Vad hon hade för ärende i Byxelkrok den mörka oktobernatten 2014 känner känner vi inte till.
Den 29 september 2014 gick Severnaya Ten, Norra Skuggan, från St. Petersburg till Kirov i Ladoga. Sedan dess var AIS-transpondern tydligen avslagen, så AIS vet inte var hon har varit innan hon kom norrut genom Kalmarsund till Byxelkrok i slutet av oktober förra året.

Norra Skuggan är utrustad med en mycket kraftig kran på akterdäcket. På en vanlig kranbil skulle den kunna lyfta många ton. Hon ger hon intryck av att vara någon form av bärgare.

Försvann från AIS
Norra Skuggan lämnade Byxelkrok på morgonen 31 oktober 2014 och gick nordost  ut med 10 knop. Då hon befann sig på en linje mellan Nynäshamn – Gotska Sandön försvann hon från AIS-transpondern. Senare visade AIS att hon, som ett Rysslands svar på den flygande Holländaren, hade lagt till i Mariehamn.

AIS klass B?
Möjligen är det så att båten ifråga har AIS klass B, som egentligen är avsett för nöjesbåtar. Med 2 W uteffekt har det en räckvidd på upptill 10 nm, hälften av klass A, som har 12,5 W. Därför kan det hända att man inte hela tiden når fram till AIS-repeatrarna, som skickar data per satellit till bl a Live Ships. Formatet AIS är i princip detsamma som amatörernas APRS, men sänder på 162 MHz och därför har aprs.fi tagit upp det i sin rapportering, men det accepterar också rapporter från amatörer.

Registrerad under två flaggor
En annan sak som väckte frågor när händelsen inträffade, var att att hon finns registrerad under två flaggor: Rysk och Marshal Islands. Hon gick in i Ladoga med MI-flagga och lämnade Byxelkrok med hammare och skära.

Vad gjorde hon i Byxelkrok?
Vad hon hade för ärende i Byxelkrok kom aldrig till vår kännedom. Klart är att det finns ett antal skyddsobjekt på den norra delen av ön och, som en erfaren bedömare uttryckte det: ”Dom gick knappast i land för att tömma blåsan. Putin tycker om att visa upp sig, han behöver uppmärksamhet…”

Senast kända QTH Ålösund i Norge
Den 17 augusti i år låg Norra Skuggan i Ålesund på norska sydvästkusten. Fartyget har aprs-utrustning ombord och kan emellanåt spåras via aprs.fi. Sök på UBRK9.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com