Kraftig flare gav tillfällig blackout
på låga kortvågsfrekvenser

Posted by Erik SM7DZV on 28 september, 2015 in Nyheter |
Solbild 2048_0193

Solfläck AR2422, ungefär vid klockan 5 på bilden, hade ett utbrott i eftermiddag. Den har ett instabilt magnetfält som skulle kunna orsaka stora solfacklor (flares) av X-klass. FOTO: SDO/AIA

Flare 2015-09-28

Bild: NOAA. (Klicka på bilden för att se situationen just nu.)

Idag på eftermiddagen, strax före klockan 17 svensk tid, hade solen ett utbrott. Det var en kraftig flare, klass M7, som kom från den instabila solfläcken AR2422. Fler utbrott kan komma.

Kortvarig blackout
Kraftig UV-strålning joniserade de översta lagren av atmosfären och vållade en kortvarig black-out på den solbelysta sidan av jorden dvs. över Atlanden och Sydamerika.

Risk för ytterligare utbrott
Den aktuella solfläcken har det som betecknas som ett instabilt ’beta-gamma-delta’ magnetfält, som bedöms kunna leda till ytterligare solutbrott, när som helst. Spaceweather.com rapporterar att rymdväderprognosticerarna vid NOAA skattar risken under det närmaste dygnet, för ytterligare ett utbrott av samma storlek som eftermiddagens, till cirka 40 procent.

En kvart före midnatt, 21:45 UTC förekom ett utbrott som var något svagare än eftermiddagens. Effekterna av detta utbrott berörde Stillahavsområdet. Risken för ett ännu större utbrott, en flare av X-klass, bedöms för det närmaste dygnet till 5 procent, dvs. inte särskilt sannolik.

//Erik SM7DZV

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com